EIB: prioritet nam je Hrvatsku pripremiti za fondove EU-a

Objavljeno: 16.09.2011. 17:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: topnews.net.nz

Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Wilhelm Molterer izvijestio je na današnjem brifingu za novinare da će prioritet EIB-a u Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju biti pomoć u pripremi Hrvatske za korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a, prenosi profitiraj.

- Budući da su ti fondovi uglavnom namijenjeni unapređenju infrastrukture i javnog sektora, EIB će uglavnom surađivati s javnim sektorom, ali ostaje otvoren i za privatne inicijative - rekao je Molterer.

Jedan od glavnih područja ulaganja EIB-a bit će autoceste, a očekuju se i investicije u željezničku infrastrukturu.

Molterer kaže da ima pozitivna iskustva u Hrvatskoj u kojoj je, kaže, naišao na profesionalan pristup i suradnju.

Odobreni zajmovi u visini 85 mil. eura

Potpredsjednik EIB-a izvijestio je o dva zajma koje je EIB upravo odobrio. Riječ je o zajmu Hrvatskim autocestama od 60 milijuna eura te za komunalnu infrastrukturu u priobalju vrijednom 25 milijuna eura.

Zajam HAC-u koristit će se za financiranje dovršetka koridora Vc, koji se sastoji od izgradnje hrvatskog dijela autoceste u dužini od 12,5 kilometara uz sjevernu i južnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o sjevernoj dionici, dužine 3,5 kilometara, od čvora Sredanci do Svilaja (granica BiH), uključujući most preko Save te južnoj dionici, dužine 9 kilometara, od čvora Ploče do granice BiH, uključujući granični prijelaz Metković.

Popis općina koje će sudjelovati

Zajmom od 25 milijuna eura financirat će se obnova i unapređenje osnovne infrastrukture gradova i općina u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-naretvanskoj županiji u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Molterer nije izvijestio o pojedinostima i uvjetima odobravanja zajmova, ali je istaknuo da su uvjeti identični onima za članice EU-a.

izvor: profitiraj.hr

Komentari