Europska kriza mijenja poredak svijeta - Brazil želi pomoći EU?

Objavljeno: 21.09.2011. 12:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: export-hub.com

Brazil će predložiti da zajedno s ostalim velikim gospodarstvima u nastajanju stavi Međunarodnom monetarnom fondu na raspolaganje milijarde dolara svježeg novca kako bi pomogli ublažiti dužničku krizu u eurozoni, kazao je u ponedjeljak jedan dužnosnik, a prenosi profitiraj.

Ministar financija Guido Mantega iznijet će taj prijedlog u drugoj polovini tjedna u Washingtonu na sastanku skupine velikih gospodarstava u nastajanju BRICS, kazao je izvoz za Reuters pod uvjetom da ostane anoniman. Skupina uz Brazil obuhvaća Rusiju, Kinu, Indiju i Južnoafričku Republiku.

- Čini se da je davanje više novca MMF-u jedna od privlačnijih opcija pomoći Europi koje nam stoje na raspolaganju – kazao je.

Zajednička akcija Kine, Rusije i Brazila

- Brazil bi različitim kanalima, uključujući MMF i kupovine obveznica, mogao za pomoć Europi staviti na raspolaganje do 10 milijardi dolara - dodao je.

Sam po sebi taj iznos gotovo sigurno ne bi bio dovoljan da značajnije ublaži sve težu dužničku krizu u Europi ali bi koordinirana akcija u kojoj bi sudjelovale i Kina i Rusija mogla postići značajniji efekt.

Brazilski ministar financija već je ranije predlagao da članice skupine BRICS koordinirano kupuju obveznice europskih zemalja ali je ta zamisao naišla na otpor ostalih zemalja u skupini koje nisu bile sklone kupovinama rizične imovine ili nisu bile sigurne da imaju dovoljno sredstava za tu opciju.

- MMF bi mogao biti sigurniji instrument za koordiniranu akciju - kazao je neimenovani izvor.

Članice skupine BRICS već kupuju obveznice europskih zemalja preko Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), izvijestio je u ponedjeljak brazilski dnevni list Valor Economico.

izvor: profitiraj.hr

Komentari