Provjerili smo

Evo zašto je MBO pogon u Brezju počeo balirati i skladišti oporabljen otpad

Objavljeno: 04.02.2016. 11:05

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 21:35

Foto: Arhiva

MBO postrojenje u Varaždinu neprekidno je pod povećalom javnosti i još uvijek je jedino postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada u RH koje operativno funkcionira. Za svoj rad, koji uključuje i aktualno baliranje otpada, posjeduje sve potrebne dozvole, naglasio je član uprave tvrtke C.I.O.S. MBO Igor Podravac...

Danas je u društvu C.I.O.S. MBO zaposleno 23 djelatnika, a u postrojenju se, u svrhu maksimalne materijalne oporabe, obrađuje komunalni otpad, otpad preostao nakon primarnog izdvajanja, te neopasni industrijski otpad.

U procesima mehaničke i biološke obrade otpada iz otpada razdvajaju se vrijedne komponente otpada pogodne za daljnju upotrebu odnosno materijalnu i energetsku oporabu, a jedan od izlaznih proizvoda MBO postrojenja je kvalitetno gorivo iz otpada, takozvani SRF (Solid Recovered Fuel). 

Riječ je o materijalu pogodnom za korištenje kao alternativno gorivo uobičajenim fosilnim gorivima u cementnoj industriji i energetskim postrojenjima, pojasnio je Igor Podravac.

- Trenutačno se SRF materijal proizveden u MBO postrojenju u Varaždinu izvozi u cementare u inozemstvo, s obzirom da u Hrvatskoj ne postoje izgrađeni kapaciteti postrojenja za energetsku oporabu otpada. Naš MBO pogon kontinuirano obrađuje otpad, a naši kupci u inozemstvu imaju određenu dinamiku proizvodnje koja definira i našu dinamiku otpremanja goriva iz otpada – ističe Podravac te dodaje kako se početkom godine ukazala potreba za privremenim skladištenjem spomenutog proizvedenog materijala “dok ga kupci u inozemstvu ne budu u mogućnosti preuzeti“.

Uobičajeno je, napominje, da u zimskom razdoblju cementare imaju zastoj proizvodnje, jer je tada smanjena potreba za cementom na tržištu, a ujedno je to vrijeme kad se obavljaju uobičajeni potrebni remonti postrojenja.

- U ovom konkretnom slučaju, dakle, nije riječ o baliranom otpadu koji je dovezen s neke druge lokacije, već je isključivo riječ o privremeno uskladištenom vlastitom proizvedenom materijalu koji nastaje nakon obrade otpada na MBO postrojenju. To je u skladu sa odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koji proizvođačima otpada omogućava skladištenje vlastitog proizvodnog otpada do jedne godine od njegova nastanka– smatra Podravac.

Inače, u recentnoj komunikaciji Europske Komisije koja se zalaže za kružno gospodarstvo definirano je da, ako se ne može spriječiti nastanak otpada ili njegovo recikliranje, u većini slučajeva je bolje oporabiti njegovu energiju nego odložiti ga na odlagalište.

Stoga proizvodnja energije iz otpada, odnosno goriva iz otpada, može imati važnu ulogu pri stvaranju sinergija s energetskom i klimatskom politikom EU-a, ali se taj proces mora ravnati prema načelima EU-ove hijerarhije otpada.

- Naročito je to kod nas u Hrvatskoj aktualno u segmentu komunalnog otpada, jer odvojeno sakupljanje korisnih vrsta otpada iz komunalnog otpada i ostvareni postotak oporabe otpada prije odlaganja još uvijek nisu zadovoljavajući. Primarna selekcija metala, stakla, plastike i papira iz komunalnog otpada provodi se u nedovoljnom broju općina i gradova, tako da je vrlo često slučaj da se sakupljeni miješani komunalni otpad jednostavno bez ikakve obrade vozi na odlagališta – zaključio je Podravac.

Komentari