Franak mora „popustiti“ ili i Švicarska tone u recesiju

Objavljeno: 27.01.2012. 17:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: ilustracija

Vodeći švicarski pokazatelj rasta gospodarstva u siječnju je kliznuo u negativno područje prvi put od 2009. godine, ukazujući na mogućnost recesije koja bi idućih mjeseci mogla zahvatiti gospodarstvo zbog snažnog franka, pokazuju u petak najnoviji podaci.

Gospodarski barometar vodećeg švicarskog ekonomskog instituta KOF, koji ukazuje na očekivanu gospodarsku izvedbu u idućih približno šest mjeseci, spustio se u siječnju na minus 0,17 bodova, najnižu razinu od kolovoza 2009. godine, piše bankamagazine.hr

Analitičari iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali njegov pad na minus 0,05 bodova.

- Pokazatelj je puno slabiji no što se očekivalo, s obzirom da su pozitivne naznake da bi se potražnja mogla poboljšati u nekim susjednim zemljama-članicama EU-a, ponajprije u Njemačkoj, imale tek neznatnog utjecaja na švicarsko gospodarstvo zbog snažnog franka - tumači analitičar u Informa Global Marketsu Nikola Stephan.

Uzlet franka koji se temelji na većem okretanju ulagača švicarskoj valuti u potrazi za sigurnim utočištem u vrijeme eskalacije dužničke krize u eurozoni pogodio je pak dobit kompanija, smanjio marže izvoznika i ojačao pritiske na turistički sektor te alpske zemlje.

U pokušaju da izbjegne recesiju, Švicarska središnja banka (SNB) postavila je još početkom rujna granicu od 1,20 franaka za euro.

No, najnoviji bi podaci instituta KOF mogli potaknuti sindikate i političare da glasnije apeliraju na SNB da podigne još više tu granicu.

Komentari