Hrvatski direktori sve optimističnije o stanju gospodarstva

Objavljeno: 02.06.2011. 18:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Direktori tvrtki u Hrvatskoj iskazali su u drugom kvartalu 2011. najveći pomak prema optimizmu u odnosu na treći kvartal prošle godine - indeks optimizma porastao je za 13 posto. Najveći pomak zabilježen je u području ekonomskog okruženja, rasta prodaje ili očekivanih investicija, piše biznis portal Profitiraj.hr

Čak 47 posto direktora u hrvatskim tvrtkama sada je optimistično i misle da je prosječan broj dana za plaćanje prihvatljiv, dok je u prvom kvartalu prošle godine samo 20 posto ispitanika ocijenilo broj dana plaćanja prihvatljivim.

No, očekivanja direktora tvrtki u Hrvatskoj u području naplate potraživanja, zapošljavanja ili regulatornog okruženja, još uvijek se ne mogu opisati kao optimistična, ističe se u istraživanju “Pokazatelj stavova u biznisu”, koje je Deloitte proveo u šest zemalja Srednje Europe.

Očekivanja direktora u Hrvatskoj mogu se generalno podijeliti u tri grupe, a isti broj direktora (33 posto) očekuje poboljšanje, pogoršanje i nepromijenjene makroekonomske uvjete u Hrvatskoj. Istodobno, 53 posto ispitanika očekuje poboljšane rezultate svojih kompanija.

U Hrvatskoj je, povrh toga, u posljednjem istraživanju vidljiv značajan napredak u procjeni rizika od nenaplate potraživanja dužnika.

Od promatranih država, direktori u Hrvatskoj pokazali su najveći pomak u pozitivnim očekivanjima o rastu prodaje u sljedećih godinu dana, te sada 60 posto hrvatskih direktora očekuje povećanje, dok ih samo 13 posto očekuje pad prodaje u tom razdoblju.


Stjepan Škramić / Profitiraj.hr


Komentari