HZZ: Koji su obrazovni programi potrebni za varaždinsko tržište rada

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 05.02.2013. 09:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2013. godini.

Treću godinu zaredom HZZ provodi analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izrađuje preporuke na razini lokalnih tržišta rada, koje se ne odnose samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata.

Preporuke ukazuju na smjer potrebnih promjena, odnosno je li potrebno povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima.

Prema analizama, za područje Varaždinske županije preporučeno je povećanje broja učenika u trogodišnjim srednjoškolskim programima za sljedeća zanimanja: krojač, galanterist, zidar, konobar, tesar i dimnjačar.

Što se tiče studiranja, preporučeno je povećanje broja upisanih na stručne studije proizvodnog strojarstva, elektrotehnike i građevinarstva.

Kod sveučilišnih studija preporučeni su strojarstvo, elektrotehnika, arhitektura, građevinarstvo, medicina, matematika, psihologija, farmacija, fizika te engleski i njemački jezik.

Smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata, s druge strane, za varaždinsko područje savjetuje se u četverogodišnjem srednjoškolskom programu za ekonomiste, tehničare za računalstvo, tehničare cestovnog prometa i hotelijersko – turističke tehničare.

Također, smanjenje broja studenata preporučeno je i za stručni i za sveučilišni studij ekonomije.

Iako bi ove preporuke trebale biti smjernice za promjenu obrazovne upisne politike i usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada, HZZ nema utjecaja na određivanje upisnih kvota, već je to djelokrug Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Komentari