Kreditni rejting Hrvatske proglašen je - smećem!

Piše: eVz

Objavljeno: 15.12.2012. 15:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Ilustracija

Rejting suverenog duga Hrvatske je Standard and Poor’s proglasio smećem. Oni tvrde da država nema dovoljno sposobnosti za strukturalne i fiskalne promjene koje promoviraju rast i čine državne financije održivim, piše Advance.hr.

Suvereni dug su obveznice koje državna vlada izdaje u stranoj valuti da bi financirala rast države. Suvereni dug je obično rizičnija investicija kada se radi o zemlji u razvoju, a sigurnija ako je zemlja razvijena. Stabilnost vlade koja izdaje obveznice je važan faktor za razmatranje kada se ocjenjuje rizik investiranja u suvereni dug. Rejting suverenog duga pomaže investitorima da odrede koliki je rizik. 

Hrvatski dugotrajni kreditni rating je spušten za jedan stupanj na BB+, najnižu neinvesticijsku razinu, a kratkoročni je pao također za jedan stupanj - na B, rekli su iz S&P danas u izjavi. Oba rejtinga čine stabilne izglede, indiciraju da će ih S&P vjerojatno zadržati istima. 

Hrvatska, koja treba postati 28. članica Europske Unije u srpnju 2013-te godine, se bori da se obrani od obnovljene recesije. Vlada je 19. studenog rekla da će se budžetni deficit povećati jer se vraćaju dugovi i počinje s doprinosima za EU. Također je Vlada smanjila prognozu za 2012. godinu na smanjenje od 1.1 % citirajući "investicijsku sušu" zbog europske dužničke krize.

Kuna je bila 0.1% niža - 7.5248 po euru u 18:31 danas u Zagrebu. Dobitak/kamata na hrvatske vladine obveznice koje ističu u srpnju 2022. godine se povećao/povećala s 4.5195% na 4.4369%.

Izvor: Advance.hr

Komentari