Mobilisis nagrađen za najbolje Internet of Things poslovno rješenje u Hrvatskoj

Objavljeno: 08.07.2015. 13:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVž

Tvrtka Mobilisis pobijedila na natječaju za najbolje Internet of Things  poslovno rješenje u Hrvatskoj. Natječaj „Business wall of fame“ organizirani je od strane Deutsche Telekoma...

Spomenuti natječaj je pokrenuti kako bi najučinkovitija Internet of things poslovna rješenja dobila priliku povećati prodaju na osam tržišta (Austrija, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovačka).

Na području Republike Hrvatske tvrtka Mobilisis pobijedila je na natječaju te osvojila oglašivačku kampanju vrijednu 230.000 kn i sa još jednim proizvodom postati partneri Hrvatskog Telekoma.

Pojam Internet stvari (engl. Internet of things, IoT) odnosi se na razne uređaje koji mogu komunicirati i dijeliti podatke između sebe, kako uređaji  funkcioniraju međusobno i naposljetku čine naše živote jednostavnijima. Spajanje uređaja je bežično i omogućava nove mogućnosti za međusobnu interakciju ne samo između različitih sustava i donosi nove mogućnosti njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga.

Tvrtka Mobilisis predstavila se sa MagSense IoT poslovnim rješenjem. MagSense je sustav praćenja zauzetosti parkirnih mjesta te omogućava uspješno detektiranje vozila u mirovanju na prostorima na kojima do sada to nije bilo moguće, a to su sva nenatkrivena parkirališta kako na ulicama (on-street-parking), tako i u zatvorenim, privatnim parkiralištima npr. parkiralištima zračnih luka, bolnica, trgovačkih centara, gradskih naselja itd.


Sustav se temelji na tehnologiji magnetnog polja i otkriva automobile mjerenjem promjene koje oni uzrokuju na Zemljino magnetsko polje, statički (otkrivanje prisutnosti) i dinamički (prolasci).

Kada vozilo ulazi u prostor parkirnog mjesta, metalni dijelovi vozila iskrivljuju Zemljino magnetsko polje, a podaci sa senzora se pomoću ekspertnog sustava prerađuju i prijavljuju u sustav. Na taj način parkirna mjesta postaju online, a informacija o zauzetosti postaje dostupna 24/7 svim parkirnim i prometnim servisima (prometna opterećenost, naplata parkiranja, rezervacije parkirnih mjesta i sl.)

MagSense sustav ističe se zbog toga jer je povećana urbana mobilnost uslijed smanjenja prometne zagušenosti, smanjena emisija CO2  jer vozači više ne lutaju besciljno u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom te na kraju i zadovoljniji vozači.

Također, koncesionari parkirnih mjesta imaju koristi od sustava jer im je omogućeni  pristup svim relevantnim podacima, npr. točan trenutak zauzeća parkirnog mjesta, postotak zauzetosti parkirnog mjesta i slično.


Takvo upravljanje prometom i parkiralištima jedna je od najbitnijih grana IoT, Smart City i Big Data inicijative.

Komentari