Nova suradnja GARA-e i Vabe za jamstva u prerađivačkom sektoru

Objavljeno: 12.12.2014. 10:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Ilustracija

Predsjednik Uprave Vaba d.d. banke Varaždin Ivica Božan i direktor Garancijske agencije Varaždinske županije Tomislav Šipek danas su u Vaba d.d. banci Varaždin potpisali Ugovor o suradnji na provedbi programa "Jedinstveni fond za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji", čime su odlučili zajedno otvoriti nove mogućnosti financiranja malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima čija je pretežita djelatnosti proizvodnja.

Sredstva ovog jamstvenog fonda namijenjena su dakle za izdavanje jamstava sektorima prerađivačke industrije koji su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva. Korisnici jamstva mogu biti mali i srednji poduzetnici i obrti čija je pretežita djelatnost definirana djelatnostima proizvodnje, u većinskom privatnom vlasništvu, s ekonomski opravdanim ulaganjem dokazanim Poslovnim planom ili Investicijskom studijom, koja imaju posebno značenje za razvoj gospodarstva i inovacija u gospodarstvu na području Varaždinske županije.

Jamstvo pokriva najviše 75 posto iznosa glavnice kredita odnosno maksimalno 1,5 milijuna kuna po poduzetniku. Jamstva mogu biti korištena za financiranje ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu koja su nastala kao rezultat inovacije u omjeru 70 posto materijalne i 30 posto nematerijalne imovine, za financiranje ulaganja u modernizaciju tehnološkog procesa te za obrtna sredstva vezano za provedbe modernizacije tehnološkog procesa, do maksimalno 500.000 kuna.

Maksimalni iznos kredita je 5 milijuna kuna, a mogući rok otplate je do 10 godina, ovisno o namjeni ulaganja, bez počeka, dok je kamatna stopa promjenjiva i iznosi 7,50 do 8,50 posto godišnje.

Vaba d.d. banka Varaždin s Garancijskom agencijom Varaždinske županije uspješno surađuje od samih njenih početaka, a što najbolje potvrđuju realizirani projekti po kojima je izdano 175 garancija kao osiguranje povrata kredita u ukupnom iznosu garancija preko 10 milijuna kuna.

Komentari