Novi ciklus gradnje može pokrenuti niži PDV na stanove

Objavljeno: 02.03.2011. 16:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Prodaja novih stanova potpuno zamrla u očekivanju novog modela državnih poticaja

Prodaja stanova u novogradnjama ovih je dana dodatno usporena jer potencijalni kupci iščekuju novi model državnih poticaja i jamstava na stambene kredite. Potvrđuje to većina graditelja koji tim zastojem u ionako mršavoj prodaji nisu iznenađeni. Dapače, očekivali su da će se to dogoditi jer je i lani, također u ovo doba godine, prodaja posve zamrla dok se očekivalo donošenje sada važećeg Zakona o poticanju prodaje stanova.

Tada je stala čak i prodaja rabljenih stanova jer se nije znalo da će se poticaji dobivati samo za novosagrađene stanove. Stoga iz HUP-ove Udruge developera pozivaju mjerodavne da provedu žurnu proceduru prihvaćanja novog Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita te akte s detaljnom procedurom provedbe novih mjera.

Umjereni optimizam

Unatoč trenutačnom i očekivanom zastoju, graditelji i prodavatelji stanova žele vjerovati da će novi zakon dati bolje rezultate od sadašnjeg s kojim se u desetak mjeseci nije uspjelo prodati ni sto stanova. Nadaju se, također, da će u ovoj i idućoj godini biti prodano i više od 1900 stanova koliko su predvidjeli kreatori novog zakona.

– To je moguće ako banke istodobno olakšaju kreditne uvjete i postupak ishođenja kredita. No očekujemo od Vlade da već počne raditi i na pripremi sredstava za povećanje poticaja za najmanje 5000 stanova godišnje u ove dvije godine jer to je jedini logičan korak ako se namjerava aktivirati sadašnja zaliha novih stanova. Sredstva koja država uloži odmah će joj se vratiti aktiviranjem vezanog PDV-a – objašnjava D. Babić, potpredsjednik za stanogradnju HUP-ove Udruge developera.

Novi je model poticaja, ističu graditelji, na tragu njihovih prijedloga, osobito u dijelu o državnim jamstvima, ali takav kakav jest teško da će pokrenuti novi ciklus ulaganja u stanogradnju jer sve je to, kažu, gašenje požara. Pokretanje stanogradnje zahtijeva mnogo više od poticanja kupnje. Kao jednu od mogućih mjera graditelji ističu i niži PDV na stanove.

Previsoki porezi

Taj porez sada je od 17 do 18 posto jer se ne obračunava na zemljište, a Udruga developera predlaže da ga se snizi na najviše 8 posto.

– Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska će morati uvesti PDV i na zemljište, što će gradnju poskupjeti približno pet posto. To znači da će životna investicija u vlastiti dom od približno 700.000 kuna biti opterećena i porezom od čak 23 posto. To je doista nepodnošljivo u bilo kojoj državi, a osobito je nepodnošljivo za hrvatske građane jer uistinu ne uživamo u visokom životnom standardu – kaže D. Babić i dodaje kako će bez cjelovita programa mjera za poticanje stanogradnje, koja vuče još desetak drugih industrijskih grana, stambena industrija u Hrvatskoj posve ugasnuti.

Komentari