Novi vlasnik Vaba banke je Alternative Private Equity

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 28.11.2012. 16:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Nakon indikativne ponude za dokapitalizaciju Banke u iznosu od 50 milijuna kuna koja je iskazana prije mjesec dana, društvo Alternative Private Equity, koje upravlja s Alternative Private Equity FGS, danas je donijelo konačnu odluku o dokapitalizaciji Vaba banke, priopćeno je iz Vabe.

Navedena odluka potvrđuje dokapitalizaciju Vaba banke po cijeni od 14 kuna po dionici, čime društvo Alternative Private Equity  stječe 66,92 posto u temeljnom kapitalu banke i time postaje najveći pojedinačni dioničar.

Dokapitalizacija Vaba banke stvorit će kvalitetnu osnovu za daljnje jačanje banke te pojačanu kreditnu aktivnost,što će izravno utjecati na razvoj gospodarstva i sektora malih i srednjih poduzeća koja predstavljaju većinu klijenata banke. Bankama tako nudi dugoročno održivi model opstanka, unutar kojeg su upravo FGS-ovi prirodan partner pri konsolidaciji jer spajaju interes privatnih ulagatelja u fond, kao onih koji žele ostvariti zadovoljavajući povrat na uložena sredstva, s interesima države koja, uz ostvarivanje zadovoljavajućeg povrata, ima za cilj doprinijeti stabilnosti gospodarstva i njegovom rastu. Nakon provedene dokapitalizacije, koja čini prvu fazu navedene transakcije te nakon osiguranja svih potrebnih zakonskih i drugih preduvjeta, Alternative Private Equity planira provesti i drugu fazu tj. integraciju Vaba banke i Centar banke, kao dio projekta konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj, čime će se dodatno ojačati obje banke kao i otvoriti novi prostori na hrvatskom bankarskom tržištu, uz mnogobrojne prednosti za klijente obje banke - navodi se u priopćenju.

Alternative Private Equity FGS, inače,  fond je za gospodarsku suradnju koji je s radom počeo 8. ožujka 2011. godine. Društvo upravlja sa 600 milijuna kuna kapitala prikupljenog od privatnih domaćih i stranih investitora te sudjeluje u programu Vlade Republike Hrvatske nazvanom Fondovi za gospodarsku suradnju.

Osnivači društva Alternative Private Equity su Tomislav Marinac, Luka Tomašković i Zoran Zemlić. 

Komentari