Promjena zakona: Zatvaranje tvrtke od 600 do 2500 kuna

Objavljeno: 02.11.2015. 10:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Dugo najavljivani zakon u kojem se smanjuje trošak zatvaranja tvrtke, od 1. studenog je stupio na snagu.

Trošak likvidacije tvrtki niži je za od 70 do 90 posto i iznosi 600 kuna za j.d.o.o, odnosno 2500 kuna za d.o.o. društva. Kako bi država pokrenula poduzetništvo, prije nepune dvije godine uvedeno je otvaranje jednostavnih trgovačkih društva čiji je osnivački kapital trebao biti 10 kuna. U Hrvatskoj je do sada registrirano oko 20 tisuća takvih društva, dok su troškovi otvaranje bili još nekih 800 kuna.

Problem je nastao kod zatvaranja tih jednostavnih trgovačkih društava čak i kad niste imali gubitke, jer su se troškovi dizali kao i kod normalnih trgovačkih društva, do skoro 8000 kuna.

Od 1.studenog, na snagu su stupile 4 izmjene zakona, i to onog o trgovačkim društvima, sudskom registru, sudskim pristojbama te javnobilježničkim pristojbama.

Tako su obavezne tarife kod likvidacije d.o.o. tvrtki spuštene na 2500 kuna, dok su popratni troškovi osnivanja pali s 3000 na 2000 kuna. Većina tog novca odlazila je javnim bilježnicima, državi ili Narodnim novinama.

Ministarstvo pravosuđa ističe kako se godišnje objavljivalo 45 tisuća oglasa koji se tiču sudskog registra, te im se cijena kretala od 200 do 900 kuna uz čekanje do četiri mjeseca. Srezane su i naknade javnih bilježnika, pa će tako cijena ovjere za upis u sudski registar koštati 30 kuna, za razliku od prošlih 200, dok će izrada i ovjera prijave pasti s 3000 na 1000 kuna. Članovi j.d.o.o. oslobođeni su oslobođeni su plaćanja javnobilježničkih pristojbi za sve isprave javnog bilježnika vezane s likvidacijom društva.

Novosti su također i kod objava u NN i kod kredita. Napušta se obaveza objave u NN oglasa koji se tiču sudskog registra. Ako se objavljuju po službenoj dužnosti, oglasi će biti besplatni na webu suda. Obavijesti trgovačkih društava stajat će 100 kuna pristojbe.

Cijena solemnizacije ugovora o kreditu kod javnog bilježnika ostaje ista, no izmjena nekih od odredbi ugovora stoji četvrtinu početne cijene. Do sada se izmjena ugovora naplaćivala po punoj cijeni.

Zadnja izmjena zakona je vezana uz gruntovnice. Izvadak iz zemljišne knjige, osim gruntovnice, davat će bilježnici i odvjetnici, a građani će ih moći povući i sami preko sustava e-Građani. Izvadak stoji 20 kuna biljega, a naknada odvjetnika i bilježnika ne može biti veća od 20 kuna.

 

 

Komentari