Od danas novi propisi - "minimalac" raste za 72 kune, jesu li poslodavci spremni?

Objavljeno: 01.01.2016. 15:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija / D.R.

S početkom godine, kako je uobičajeno, dolazi do promjena postojećih propisa ili pak stupaju na snagu novi...

Naime, prema Uredbi Vlade, minimalna plaća u bruto iznosu bit će 3.120 kuna ili 90.45 kuna više nego prošle, 2015. godine. U neto iznosu, to je 2496 kuna. Podsjetimo, u 2015. je "minimalac" bio 2423,64 kune što je povećanje za 72 kune. Također, propisano je da plaća ne smije biti manja nego prethodne godine.

U realnom sektoru u Hrvatskoj, prema podacima HUP-a, manje od 5% zaposlenih radi za minimalnu plaću. Najveći broj njih zaposlen je u drvnoj i tekstilnoj industriji. Iz HUP-a su također poručili da će to predstavljati problem poslodavcima zbog novonastalih troškova te izmjena nakon završene poslovne godine koje će morati biti brze za one koji ih još nisu učinili. Naime, poduzeća koja isplaćuju "minimalce" morat će promijeniti financijske planove kako bi isplatili navedeni iznos. 

Na snagu su stupile i izmjene Zakona o porezu na dohodak, a jedna od njih je oporezivanje kapitalnih dobitaka koje će se plaćati na godišnjoj osnovi. Riječ je o trgovanju vrijednosnim papirima, primarno dionicama i obveznicama. Tako će građani koji tijekom godine kupe dionice, prodaju ih i zarade, morati platiti porez u iznosu od 12% te prirez. Iznimka su dionice koje se drže najmanje tri godine te one kupljene prijašnjih godina. 

Druga je izmjena navedenog Zakona i godišnje računanje poreza. Naime, dosad su građani koji su očekivali povrat poreza morali do kraja veljače predati prijavu Poreznoj upravi, a sad će ona to raditi za većinu njih. Radi se o građanima koji primaju dohodak od nesamostalnog rada, dok će obrtnici i slobodna zanimanja i dalje podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak. Porezna uprava građane će obavijestiti i o godišnjem dohotku i razlici za uplatu ili povrat do 30. lipnja tekuće za prethodnu godinu. 

Komentari