Održan prvi VOOGLE startup kutak u Tehnološkom parku Varaždin

Piše: eVz

Objavljeno: 05.12.2012. 20:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U konferencijskoj dvorani Tehnološkog parka Varaždin, održan je prvi VOOGLE startup kutak - događaj kojim se obilježilo pokretanje niza aktivnosti za promicanje i potporu razvoja inovativnog poduzetništva. VOOGLE startup kutak namijenjen je svakome tko je otvoren za nove ideje, znanja i iskustva, i spreman je svoja znanja i iskustva podijeliti s ljudima sličnih interesa i djelovanja.

Na prvom Voogle startup kutku okupilo se šezdesetak sudionika kojima su u uvodnom dijelu pokretači ove inicijative predstavili plan aktivnosti za narednih godinu dana. Nakon uvodnog dijela uslijedilo je izlaganje Saše Cvetojevića iz CRANE-a, uspješnog poduzetnika i ulagača u inovativne startup-e, koji je u svom inspiriranom nastupu pričao o startup-ima u Hrvatskoj, predstavio čime se bave hrvatski poslovni anđeli, u koje projekte ulažu novac i dao vrlo korisne savjete kako pripremiti projekte za dobivanje njihove investicije.

Jure Verhovnik, predstavnik strateškog partnera iz Slovenije, predstavio je mariborsku Tovarnu podjemov kroz video intervju pod vodstvom Saše Fištera s portala Zimo.co, medijskog partnera Voogle-a. U njihovom razgovoru predstavljeni su programi za startupove u Sloveniji i prezentiran program iTIME koji je dostupan i u Hrvatskoj, te time potvrdio regionalni značaj inicijative i suradnju s Voogle-om.

Zatim je Filip Topol iz zagrebačke tvrtke iStudio, kroz kontekst životnog puta jednog tehnološkog startup-a predstavio njihova rješenja Mediatoolkit, Socialnumbers i Social puzzle te prenio vrijedna iskustva s brojnih “pitcheva” pred internacionalnim investitorima.

Matija Tomašković iz varaždinske Evolve ukazao je na najčešće pogreške startupova, predstavio svoj projekt Evolution Framework i ispričao kako funkcioniraju startupovi u američkoj Silicijskoj dolini iz koje se vratio pred nepunih mjesec dana. Na kraju je govorio i Marko Breljak, voditelj prodaje i razvoja u tvrtki Conceptus Publica d.o.o., izdavaču eVaraždin.hr-a i Varaždinskog tjednika, te vrijednog medijskog partnera Voogle-a.

Breljak je predstavio poslovni model njihove tvrtke kao primjer dobre prakse za startupe, koja je od osnivanja u ožujku 2010. godine i jednog zaposlenog stigla do brojke od 16 zaposlenika, i strateškog partnerstva, odnosno pronalaska investitora.

U druženju koje je uslijedio u Startup klubu sudionici su istaknuli svoje zadovoljstvo ovom inicijativom te imali prilike sklopiti nove poslovne kontakte i međusobno razmijeniti iskustva kroz neformalnu interakciju.

Ovotjedni VOOGLE startup kutak podržan je projektom INTERINO, financiranim iz programa IPA CBC. Članovi konzorcija ovog projekta su i strateški partneri VOOGLE startup kutka: Tehnološki park Varaždin i Tovarna podjemov Maribor. U ulozi strateških partnera pojavljuju se i CRANE – Hrvatska mreža poslovnih anđela, CISEX – Hrvatski nezavisni izvoznici softvera, FOI – Fakultet organizacije i informatike te PMI ogranak Hrvatska – Udruga za projekt menadžment.

Medijski partneri VOOGLE-a su Zimo.co i arhiva.evarazdin.hr. Zimo je omogućio prijenos događaja uživo, stoga oni koji nisu imali prilike doći, mogli su Voogle startup kutak pratiti putem live streaminga. Video zapis ovog događaja dostupan je na youtube kanalu /VoogleStartupKutak.

U VOOGLE startup kutku najavljuju da će se ovakva događanja održavati jednom mjesečno, a sastojat će se od korisnih predavanja kroz mjesečne susrete, predstavljanja izvora poticaja i financiranja, kao i niza radionica vezanih uz aktualne natječaje za potpore i različite izvore financiranja, te predstavljanja uspješnih startup projekata iz Hrvatske i regije, i razmjene znanja i iskustva.

Tokom sljedećih dvanaest mjeseci organizirat će se i nekoliko takozvanih matchmaking susreta startupova, investitora i potencijalnih zaposlenika dok će sve kulminirati startup konferencijom krajem 2013. godine.

Sljedeće događanje na rasporedu je u siječnju sljedeće godine, a održat će se na Fakultetu organizacije i informatike. Točan datum i program bit će utvrđen kroz narednih desetak dana, a bit će objavljen na voogle.com.hr.

Komentari