Kao mjera za oporavak uvodi se osobni bankrot?

Piše: eVz / VLM

Objavljeno: 28.01.2011. 10:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Jedan od prijedloga Vlade za gospodarski oporavak je i institut osobnog bankrota. Moći će ga proglasiti građani koji više ne budu mogli podmirivati svoje obveze i u prvoj se fazi u centru za mirenje dogovoriti s vjerovnikom o otplati duga.

Vlada je u Sabor poslala nacrt prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa po kojem će Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa imati pet isključivo stručnih i nestranačkih članova. Umjesto dosadašnjih 20 posto, od sada će dužnosnik moći imati 0,5 posto udjela u tvrtki koja bude htjela poslovati s državom pa će udjel veći od tih 0,5 posto morat prenijeti na drugu osobu. No ta tvrtka neće moći poslovati s tijelom javne vlasti, primjerice ministarstvom, u kojem dužnosnik obnaša dužnost.

Među dužnosnicima u novom prijedlogu zakona ulaze i državni tajnici, ravnatelji agencija te predsjednici i članovi uprava tvrtki u kojima je država u cjelosti vlasnik.

Kako bi se spriječilo izbjegavanje tog ograničenja, ta zabrana odnosi se i na članove obitelji dužnosnika, pod uvjetom da je dužnosnik dvije godine prije preuzimanja pa do prestanka obnašanja dužnosti prenio udjel u vlasništvu na člana obitelji. U slučaju kada tijelo u kojem dužnosnik obnaša dužnost stupa u poslovni odnos s tvrtkom u kojem član obitelji dužnosnika ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvo, dužnosnik mora o tome obavijestiti povjerenstvo.

Povjerenstvo će na svojim internetskim stranicama morati objaviti i redovito ažurirati popis poslovnih subjekata koji imaju spomenuta ograničenja u poslovanju s tijelima javne vlasti. Za povredu zakona predviđa se, primjerice, obustava isplate dijela neto plaće, prijedlog za razrješenje od javne dužnosti i poziv izabranom dužnosniku za podnošenje ostavke na obnašanje dužnosti.

U sklopu mjera za gospodarski oporavak Vlada je predložila polazne osnove za uvođenje instituta osobnog bankrota.

– Njime bi se omogućilo reprogramiranje dugova građanima – objasnio je ministar Dražen Bošnjaković. Dakle, oni građani koji više ne budu mogli podmirivati svoje obveze moći će proglasiti osobni bankrot i u prvoj se fazi u centru za mirenje dogovoriti s vjerovnikom o otplati duga. Ako to ne uspije, onda se kreće u sudski postupak.

– Tako će se smanjiti i kamatarenje, ali i tragične posljedice velikih dužnika – zaključio je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. Vlada je i poboljšala tzv. model A za kreditiranje poduzetnika, a najveća je novina snižavanje kamate za jedan posto, sa 3,8 na 2,8 posto. Tim će se kreditom, osim obrtnih sredstava, moći financirati i osnovna sredstva te investicije.

Povećan je i postotak zajma (sa 20 na 40 posto) koji će poduzetnik moći utrošiti za refinanciranje postojećih obveza.

– Moramo krenuti još većom brzinom dalje, ne onom koja je u automobilu, nego ćemo sami sebi nametati tempo. Moramo zapeti još snažnije – istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Vlada je donijela i pretpristupni ekonomski program do 2013. godine. Programom se planira povećati gospodarski rast na 2,5 posto, a inflacija bi se sljedećih godina povećala na 2,5 posto. Ipak, planira se smanjiti proračunski deficit sa 5,6 na 2,4 posto.


Agencija VLM

Komentari