posla ima, ali...

AKO STE U ŽURBI Ovo su djelatnosti u našem kraju u kojima možete najbrže naći posao

Objavljeno: 10.11.2017. 10:09

Zadnja izmjena: 10.11.2017. 10:11

Foto: Arhiva

Tijekom prošlog mjeseca nije došlo do nekih većih promjena na tržištu rada - broj nezaposlenih smanjen je za tek 0,2%, a bilo je otvoreno 1025 radnih mjesta. S obzirom da se zaposlilo tek 425 osoba - jasno je kako ponude nisu previše privlačne za nezaposlene.

No, nekada ljudima treba bilo kakav posao, pa ako vam je jedino bitno da imate bilo kakvu plaću - i ne pitate puno za radne uvjete i ostale "sitnice", onda je dobro znati u kojim se oblastima možete najlakše zaposliti. Ako krenemo od 5. mjesta, onda lista oblasti izgleda ovako:

  • Prijevoz i skladištenje - prethodni mjesec bilo je otvoreno 71 radno mjesto, a popunilo ih se tek 31. Za zanimanja u ovoj oblasti trebate imati položeno za vozača ili - ako vam se više sviđa raditi u skladištu - za viličara.
  • Trgovina - u toj je oblasti potražnja bila za 103 djelatnika, a posao je dobilo njih 52. Prednost ove oblasti je što najčešće nije potrebna neka posebna struka.
  • Građevinarstvo - iako se moglo zaposliti njih 118, posao je prihvatilo njih tek 29. To je znak da velika većina njih radije odabire "bauštelu" u Njemačkoj nego rad u našem kraju. Uglavnom je potrebna struka, osim za neke krajnje šljakerske poslove.
  • Obrazovanje je imalo otvorena 162 radna mjesta, a posao je našlo tek njih 42. Potrebna je struka, a puno se više traže, primjerice, informatičari i matematičari nego sociolozi. Ovi najtraženiji profili obično rade u nekim drugim tvrtkama, a ne u školama.
  • Apsolutni pobjednik ne samo ovog mjeseca je prerađivačka industrija. Bilo je otvoreno 350 radnih mjesta, što je više nego trećina svih otvorenih radnih mjesta u županiji. Posao je prihvatilo tek 155 nezaposlenih. Prednost je što najčešće nije potrebna nikakva struka. No, u prerađivačkoj industriji nije lako raditi, a i o plaćama bi se dalo diskutirati.

Možda za kraj treba spomenuti da je samo po 1 radno mjesto bilo otvoreno u oblastima opskrbe vodom/gospodarenje otpadom i opskrbe električnom energijom. U ovoj drugoj oblasti nitko se nije zaposlio prošlog mjeseca.

 

Komentari