Opća stopa PDV-a od 1. ožujka podiže se na 25 posto

Objavljeno: 28.12.2011. 13:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Opća stopa PDV-a od 1. ožujka podiže se na 25 posto. Ipak, kaže ministar financija Slavko LInić, povećanje PDV.-a neće donijeti značajnije prihode proračunu, obzirom da će se izmjenama poreza na dodanu vrijednost uvrstiti niz međustopa.

U siječnju će vlada uvesti više međustopa kako bi se zaštitile socijalno ugrožene kategorije građana i važne gospodarske grane, piše Vjesnik.hr

Tako će na primjer, međustopa važiti za sve usluge u turizmu, za edukaciju te dječje proizvode, odnosno, za hranu, odjeću i obuću. Do ulaska u EU zadržava se i nulta stopa za određene proizvode.

Državni proračun naći će se pred Hrvatskim saborom tijekom veljače, a prvi rebalans proračuna možemo očekivati 1. srpnja, najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Nova vlada odmah će uvesti porez na dividendu i smanjiti parafiskalne namete, a porezna reforma, kojom će se uvesti porez na imovinu, trebala bi biti gotova do 1. srpnja.

Linić je najavio i obračun s nelikvidnošću uz pomoć zakona o financijskom poslovanju kojim će se utvrditi rok plaćanja od 45 dana. Pritom bi se za poduzetnike produžio i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana.


Komentari