Poduzetnici nedovoljno informirani o povratu stranog PDV-a

Objavljeno: 22.10.2015. 12:45

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 09:55

Foto: Darija Rogina

Danas je održano predavanje u organizaciji HGK i Županijske komore Varaždin u suradnji s tvrtkom Global Reclaim na temu: “Povrat inozemnog PDV-a: novosti i primjeri iz prakse od ulaska Republike Hrvatske u EU."

Na predavanju se razgovaralo o mogućnosti povrata inozemnog PDV-a na troškove koje tvrtka ostvaruje izvan Republike Hrvatske, najčešće unutar Europske unije. 

Naime, poduzetnici koji obavljaju poslovne aktivnosti u Europskoj uniji mogu ostvariti povrat stranog PDV-a do 27% prema stopi određene države. Ipak, evidentno je da većina poduzetnika ne koristi ovu mogućnost te, kako je rečeno, 70% tvrtki nije s time upoznato, 20% je upoznato, ali ne koristi tu mogućnost, a samo 10% traži povrat svake godine. Za poduzetnike su pravila složena, prisutna je jezična barijera, nedostatak internih resursa, manjkavost potrebne dokumentacije i neupućenost u rokove i termine. 

- Za bilo koji trošak, koji tvrtka zbog svoje poslovne aktivnosti ostvari unutar Europske unije, poput troškova službenih putovanja, posjeta konferencija, edukacija i sajmovima, najma prostora ili marketinških aktivnosti, moguć je povrat PDV-a koji je zaračunat – rekao je glavni predavač Luka Gašparac iz tvrtke Global Tax Reclaim.

Što se tiče troškova, procjena je da je 10 milijardi eura na razini Europske unije nepotraženo, a preko 80% tvrtki ostvarit će godišnje barem 10.000 € troškova. To mogu troškovi ostvareni na službenim putovanjima – smještaj, obroci, najam vozila, gorivo, cestarine i parking.

Ovdje spadaju i troškovi kotizacije za konferencije, sajmove i kongrese koji se najčešće oporezuju po najvišoj stopi PDV-a, dok je za hotele u pojedinim državama ta stopa manja. Zakup izložbenog prostora i najam, poštanske i javnobilježničke usluge, najam oprema i alata, pa čak i sponzorstva također su kategorije troškova za koje je moguć povrat. Ipak, upravo zbog visine troškova za očekivati je da će se povećati interes poduzeća za ovom mogućnosti.

- Povrat je jednostavno izrađunati jer se radi o povratu punog iznosa PDV-a, kao što je u Hrvatskoj 25%. Naša tvrtka djeluje prvenstveno informativno iako pružamo tu uslugu, a uvidjeli smo da tvrtke u Hrvatskoj nisu svjesne te mogućnosti, a i ako znaju, slabo ju koriste zbog kompleksnosti. Korištenje ove usluge olakšava nastup na inozemnim tržištima, zaključio je Gašparac.

 

Komentari