Povećanje trošarina: Cijene autobusnog i taksi prijevoza u Varaždinu zasad ostaju iste

Objavljeno: 22.04.2015. 11:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

"Povećanjem trošarina, Vlada Republike Hrvatske gasi vatru benzinom" sintagma je koja se Hrvatskom proširila brzinom svjetlosti kada je najavljeno da će doći do povećanja trošarina na cigarete i gorivo.

Još u nedjelju, gorivo smo mogli točiti po „starim cijenama“, u ponedjeljak ga točimo po novima, a već u utorak slijedi nam redovno povećanje od dodatnih 29 lipa. Sveukupno, gorivo je u dva dana poskupjelo za oko 55 lipa.

U ovom trenutku ne mogu ništa konkretno reći, ali zasad vjerojatno neće biti povećanja cijena autobusnog prijevoza – rekao nam je Edo Rajh, koordinator nabave i prometa iz Autobusnog prometa Varaždin.

Ipak, iako se u AP-u nadaju da do povećanja cijene autobusnog prijevoza neće doći, zbog povećanja trošarina, kao i redovnog poskupljenja, potrebno je napraviti nove kalkulacije.

U ovom trenutku tražimo alternativna rješenja. Ovo povećanje je veliko, no pokušat ćemo napraviti sve da pronađemo način da ne dođe do poskupljenja za krajnjeg korisnika naše usluge. Međutim, potrebno je dobro sagledati cjelokupnu situaciju, napraviti novu računicu i nakon toga donijeti konačnu odluku što se tiče cijena autobusnog prijevoza – objasnio nam je Rajh.

Cijene neće dirati ni taksi prijevoznik Cammeo. Kako smo doznali od Denisa Vreska, regionalnog direktora cijene taksi prijevoza neće ići gore.

Ne, naše cijene sigurno nećemo dirati i neće doći do poskupljenja prijevoza taksi Cammeom bez obzira na porast navedenih trošarina – rekao nam je Vresk.

Kao što je najavila Vlada, trošarina na gorivo povećana je za 20 lipa po litri. Što se cigareta tiče, trošarina je povećana za 50 kuna na tisuću komada, a cijena kutije cigareta bit će viša za 60 do 99 lipa. Očekuje se da će ova mjere polučiti godišnji učinak od 450 milijuna kuna, a ove godine planira se uprihoditi 280 milijuna kuna.

Međutim, novo povećanje trošarina dočekano je na nož. Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je kako se ponovno radi na rastu proračuna umjesto da se provode uštede.

Cijeli članak pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari