Pravna nesigurnost i parafiskalni nameti problemi malih i srednjih poduzetnika

galerija-images/susret gospodarstvenika turist 2015

Objavljeno: 16.04.2015. 12:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Položaj gospodarstvenika i poduzetnika, prepreke i prilike za uspješno poslovanje na lokalnoj i regionalnoj razini samo su neke od tema o kojima se danas raspravljalo na susretu gospodarstvenika u hotelu Turist.

Hrvatska udruga poslodavaca organizirala je susret gospodarstvenika, a oko 150 poduzentika Koprivničko-križevačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije sudjelovalo je na okruglom stolu " Prepreke i prilike za uspješno poslovanje na lokalnoj i regionalnoj razini".

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je kako su ovakvi susreti redovne aktivnosti udruge poslodavaca te da su problemi s kojima se poslodavci susreću uglavnom jednaki u cijeloj zemlji.

- Hrvatska udruga poslodavaca želi čuti od svojih podružnica koji su to konkretni problemi u nekoj regiji, kako bismo ih dalje artikulirali na vrhu i pokušali naći rješenje na ta pitanja. Kao što je i za pretpostaviti, problemi koji su najčešći su zasigurno parafiskalni nameti, što je interesantno na svakoj lokalnoj razini jer poduzetnike najviše opterećuje - istaknula je Deranja.

Što se gospodarske krize tiče, rečeno je kako ju je najviše osjetio realni sektor.

- Morali smo se restrukturirati, izgubljena su radna mjesta upravo u realnom sektoru. Oni koji su se uspjeli tome prilagoditi, danas su s nama, ali nažalost puno je onih koji su morali zatvoriti svoja poslovanja.  Mi smo ipak optimisti vječiti, imamo energiju i viziju i znamo što trebamo napraviti, a kad bi nas podržali i političari mislim da bismo bili na dobrom putu - istaknula je Deranja.

Franjo Turek, predsjednik Izvršnog odbora HUP Regije Varaždin, složio se s činjenicom da su problemi svugdje uglavnom jednaki.

- To su pitanje zaposlenosti, pitanje prihoda, pitanje poslova, efikasnosti državne administracije, tržišta su se smanjila ne samo u Hrvatskoj, već i u ostalom dijelu svijeta i konkurencija je velika. Kad poduzetnici imaju dodatne troškove i kad moraju plaćati puno poreza državi, onda jako teško mogu biti konkurentni na nekim drugim izlaznim tržištima - rekao je Turek i dodao kako se upravo kroz podružnicu želi pružiti podrška poduzetnicima, da ih se organizira i da zajednički formuliraju probleme s kojima se susreću.

Neki od konkretnih problema koji su istaknuti su prenormiranost, preopterećenje malih i srednjih poduzetnika, pravna nesigurnost.

- Mali poduzetnik ne može sve to pratiti i iščitati, tempo kojim se mijenjaju zakoni i propisi. Drugo, dosta složenost pisanja, jer vi možete raditi pošteno i ispravno, a to ne znači da radite dobro. To je ta neujednačenost, odnosno ono što važi u Dubrovniku, ne važi u Varaždinu. I naravno, tu je pravna nesigurnost. Tu je jedno sveukupno preopterećenje. Ono što je kolega rekao da se uvode trošarine na benzin i kaže se da to nikoga ne opterećuje. Zgodna usporedba za to je kao da benzinom gasimo vatru. Moramo jednostavno rasteretiti srednje i malo poduzetništvo. Mali poduzetnici svugdje u svijetu kreiraju 80 posto novih radnih mjesta. Trebalo bi ih se rasteretiti pravnim propisima, normama i onim parafiskalnim nametima kao najvećim troškovima - istaknuo je Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Varaždinska podružnica HUP-a osnovana je prije godinu dana, 20. svibnja. Sve četiri županije Koprivničko-križevačka, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Varaždinska obuhvaćaju oko 2690 članova, a sjedište podružnice je u Varaždinu. Gospodarstvenike okupljene na okruglom stolu pozdravio je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Što se tiče Grada Varaždina, smatram da imamo jako dobru suradnju između Grada, Hrvatske gospodarske komore, obrtničke komore, mi zapravo smo partneri jedni drugima i tako se nastojimo ponašati. Imamo puno zajedničkih projekata, od kreditnih linija do subvencija, što je plod zajedničke suradnje i interes naših poduzetnika i gospodarstvenika. Radimo puno, imamo konačno i novu zonu koju ćemo ponuditi poduzetnicima - rekao je Habuš.

{gallery}susret gospodarstvenika turist 2015{/gallery}

Komentari