Stečaj Validusa, najvećeg pojedinačnog vlasnika VABA banke

Objavljeno: 20.07.2012. 11:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Ilustracija

Nakon što su mjesecima uspješno izbjegavali takvo rješenje, nad varaždinskom tvrtkom Validus, koja je između ostalog i najveći pojedinačni dioničar varaždinske VABA banke, na Trgovačkom je sudu u Varaždinu pokrenut stečaj.

Ta kompanija koja se bavila upravljanjem drugim društvima, poslovanjem nekretninama i savjetovanjem nekada je bila član Fima Grupe Milana Horvata.

No, od kada je Horvat osumnjičen u aferi Spice, Validus je izgubio svoju nekadašnju snagu i u posljednjim se godinama suočavao s velikim financijskim problemima koji su rezultirali stečajem.

Trgovački sud u Varaždinu imenovao je Nenada Homara stečajnim upraviteljem, a vjerovnici sada imaju 30 dana da prijave svoja potraživanja.

Stečaj su mjesecima tražili brojni vjerovnici, među kojima je i Porezna uprava koja ima potraživanje od oko dvadesetak milijuna kuna, no Validus je takvo rješenje uspješno izbjegavao tvrdeći da imaju rješenje za sanaciju tvrtke.

No, nakon što se pokazalo da to ipak nije slučaj, Trgovački sud je odlučio uvažiti traženje vjerovnika i pokrenuti stečaj.

Validus je, između ostalog, i najveći pojedinačni dioničar varaždinske VABA banke s udjelom od 29,09 posto dionica no iz uprave te banke su poručili da pokretanje stečajnog postuka nad Validusom ni na koji način neće utjecati na poslovanje banke.

- Poslovanje VABA banke odvija se i nastavit će se odvijati u potpunosti sukladno Zakonu o kreditnim institucijama te ostalim važećim zakonskim aktima kojima je regulirano poslovanje svih banaka u Republici Hrvatskoj - istaknuli su iz Vaba banke Varaždin.

Komentari