Strategija razvoja turizma predviđa velike projekte u Varaždinskoj županiji - ovo je 5 najzanimljivijih

Objavljeno: 17.12.2015. 14:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: ilustracija

Strategija razvoja turizma Varaždinske županije donesena je za razdoblje od 2015. do 2020. godine i neki od njezinih ciljeva su potaknuti razvoj turizma, konkurentnost županije, ali i kvalitetu života lokalnog stanovništva. Istražili smo koji se projekti planiraju i na koji način će se razvijati turizam u pojedinim gradovima i općinama Varaždinske županije…

Premda se većina našeg turizma (90%) odvija u primorskom dijelu, posljednjih godina jača turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj, a Varaždinska županija ostvaruje 111,5 tisuća noćenja. Ta se struktura izmijenila te su dosad dominirale Varaždinske Toplice s 70 do 80 tisuća noćenja, dok je danas ta znatno manje - 33.5 tisuća. Varaždin je u 2013. godini preuzeo vodeću poziciju s 42,3 tisuća noćenja, najbrži rast (64%) postigla je Bednja, a slijedi Lepoglava s 57%-tnim povećanjem. 

1. Obnova varaždinske gradske jezgre

Većina turista u Varaždin dolazi zbog kulturnih resursa, a gradska jezgra je najatraktivniji resurs baroknog grada. U razdoblju od 2015. do 2025. obnavljat će se i preuređivati gradska jezgra i većina sredstava pokušat će se “povući” iz Europskih fondova.

Prema Strategiji, projekti koje će Grad Varaždin provoditi samostalno su: uređenje Trga slobode, uređenje ulica u povijesnoj gradskoj jezgri (Habdelićeva, Pavlinska, Ankice Opolski), osvjetljavanje povijesne gradske jezgre, šetalište Vatroslava Jagića, obnova palače Oršić, uređenje Trga bana J. J. Jelačića, obnova i dovršenje bivšeg kina u ulici Ivana Kukuljevića, obnova dvorišta i veža te proširenje pješačke zone u povijesnoj gradskoj jezgri na Stepinčevu, Kukuljevićevu i Šenoinu ulicu. Na temelju integriranog projekta “Incultour” preuredit će se sinagoga u Galerijski centar Varaždin, proširiti Gradsko groblje te urediti Tematski park: svijet kukaca.

2. Utvrda Grebengrad u Novom Marofu

U Novom Marofu planira se obnoviti i prezentirati utvrda Grebengrad te sanirati i stabilizirati zid kapele Sv. Stjepana kako bi se privuklo što više turista. Potencijali su prepoznati i kod starih zagorskih hiža u Planinarskom naselju na Grebengradu, kao i kod parka te dvorca Erdody. Novi Marof etablirat će se kao destinacija zdravstenog turizma te se planira utemeljiti specijalizirani centar za zdravstveni odmor i produljeni boravak osoba treće dobi (unutar sklopa, ali fizički izdvojen od Specijalne bolnice).

3. Centar za posjetitelje – Centar Pavlina u Lepoglavi

Lepoglava godinama gradi turizam na kulturno – povijesnim resursima te je jedan od njih Crkva te Pavlini koji su stoljećima djelovali u Lepoglavi. Buduća zgrada Centra za posjetitelje s tri tisuće četvornih metara bruto površine imat će uz izložbeni prostor i multifunkcionalnu dvoranu, urede i radionice primjeren ugostiteljski sadržaj i vrijednost projekta procjenjuje se na 25 milijuna kuna. Zanimljivo je da će u centru kroz vremensku crtu biti prikazan život ljudi ovoga kraja od 12. stoljeća do danas.

4. Izgradnja golf centara na dvije lokacije

Budući da Hrvatska nema mnogo golf terena, ovim pionirskim projekom pokušala bi se dodatno obogatiti turistička ponuda na ovim prostorima. Izgradnja golf centara predviđena je u Trakošćanu i Varaždinskim toplicama te je riječ o krugovima promjera do 40 kilometara. Naime, golf je često samostalan motiv turističkih kretanja, a većina klijenata su muškarci više platežne moći koji koriste i druge sadržaje poput gastronomije i enologije.

5. Promocija špilja i prehistorijskog razdoblja

Na području Varaždinske županije nalaze se dvije špilje (Vindija i Mačkova špilja) koje svjedoče o životu na ovom prostoru već u doba prethistorije. Špilja Vindija u Donjoj Voći je zaštićena kao spomenik prirode te su u njoj pronađeni dobro očuvani tragovi neandertalske kulture od prije 30.000 godina. Nešto manja Mačkova špilja  također je spomenik prirode u kojoj su pronađeni ostaci pračovjeka, kameno i koštano oruđe. Usprkos činjenici da su oba lokaliteta elementarno uređena i označena smeđom signalizacijom, njihov turistički potencijal nije još ni približno valoriziran, kako stoji u Strategiji. Planira se uspostaviti signalizacija, mreža biciklističkih staza, šetnica i izgradnja izletišta.

Komentari