Vaba banka u provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ za poduzetnike

Objavljeno: 17.02.2015. 19:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Prokurist Vaba d.d. banke Varaždin Stanko Kežman, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i ministar Ministarstva poduzetništva i obrta Gordan Maras potpisali su danas u Varaždinskoj županiji Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. „Kreditom do konkurentnosti“.

Nakon potpisivanja programa „Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 2. „Kreditom do uspješnog poslovanja“ u prosincu prošle godine i ovim programom osigurat će se dodatni i još kvalitetniji uvjeti kreditiranja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika odnosno stvoriti daljnji potrebni uvjeti za uspješno poslovanje i unapređenje gospodarstva regije.

Svrha ovog programa osiguranje je povoljnog financiranja sektora malog gospodarstva kroz subvenciju kamatne stope odnosno stvaranje uvjeta za lakši pristup izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti, postizanje više razine standarda kvalitete proizvoda i usluga, tehnološka unapređenja, nesmetani nastavak poslovne aktivnosti i uspostavljanje dugoročne financijske ravnoteže te povećavanje i zadržavanje stabilnosti i uspješnosti poslovanja.

Poduzetnicima će tako, sukladno ovom programu, biti na raspolaganju sredstva u iznosu od 100.000,00 do 5.000.000,00 kuna, a namijenjena su financiranju kupnje, izgradnje, uređenja ili proširenja gospodarskih objekata, kupnje nove opreme ii pojedinih dijelova nove opreme odnosno ulaganjima u obrtna sredstva do 20 posto za projekte iz uslužne djelatnosti i do 30 posto za projekte iz proizvodne djelatnosti iznosa ukupno odobrenog kredita. Rok otplate je od 7 do 10 godina, ovisno o namjeni korištenja odobrenih sredstava, uz poček do 2 godine koji ulazi u rok otplate kredita. Fiksna kamatna stopa iznosi 7 posto,  odnosno 6,5 posto godišnje ukoliko je kredit odobren uz jamstvo Agencije HAMAG BICRO.

Navedenim programom Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu u iznosu od 2 postotna poena za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za projekte iz uslužne djelatnosti dok Varaždinska županija subvencionira kamatu na Poduzetničke kredite s 1 postotnim poenom za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotnim poenom za projekte iz uslužne djelatnosti.  

- Današnje potpisivanje Ugovora Vaba d.d. banke, Varaždinske županije i Ministarstva poduzetništva i obrta nastavak je već potvrđeno uspješne suradnje kojim i dalje nastavljamo s aktivnim sudjelovanjem i podrškom zajednice u kojoj djelujemo, a vezano uz osiguranju još kvalitetnijih uvjeta poslovanja poduzetnika i obrtnika Varaždinske županije - istakao je Stanko Kežman, prokurist Vaba d.d. banke Varaždin.

Komentari