Varaždin: Zahuktale pripreme za 6. Sajam obnovljivih izvora energije

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 20.03.2015. 16:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: SOIE

Na 6. Sajmu obnovljivih izvora energije u Varaždinu sudjelovat će 30-ak izlagača, a sve posjetitelje očekuju zanimljiva predavanja i probne vožnje električnih automobila...

Grad Varaždin organizira 6. Sajam obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2015 koji će se održati od 27. do 29. ožujka u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin.

- Ove godine Sajam smo iz studenog premjestili na ožujak, s obzirom da se taj termin poklapa s natječajima Fonda za zaštitu okoliša, ali i građevinskim radovima, tako da smo zaključili da je to pun pogodak kako za izlagače tako i za građane – kazao je jutros varaždinski gradonačelnik Goran Habuš predstavljajući program Sajma.

Više o programu Sajma rekla je direktorica tvrtke DMK Vall042 d.o.o., koja je izvršni organizator sajma, Maja Šimenc.

- Na ovogodišnjem sajmu će se predstaviti 30-ak izlagača. Njihova ponuda je vrlo raznolika tako da će posjetitelji imati prilike razgledati i informirati se o širokom području korištenja obnovljivih izvora energije u poslovanju , ali i svakodnevnom životu – istaknula je Maja Šimenc dodavši kako izlagači stižu uglavnom iz područja Sjeverozapadne Hrvatske, ali i Slavonije, Zagreba te Primorsko-goranske županije.

Osim izložbenog dijela, posjetitelji sajma moći će sudjelovati i na predavanjima i prezentacijama. U petak, 27. ožujka, nakon svečanog otvorenja koje će se održati u 10 sati, Regionalna energetska agencija Sjever organizirati će predavanja stručne tematike.

U petak 27. ožujka u poslijepodnevnim satima posjetitelje očekuje još jedno zanimljivo i malo drugačije predavanje. Tema predavanja bit će projekt Ujedinjenih naroda kojim se pomoglo stanovnicima koji žive u planinskim područjima u Tadžikistanu da izgrade solarne sisteme za toplu vodu, čemu su ih učili predstavnici UNDP-a Hrvatska. (UNDP – Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj).

Naime, na tim područjima struja je na raspolaganju stanovnicima samo jedan do tri sata dnevno, a temperature često padaju ispod nule. Više o projektu moći će se čuti u petak 27. ožujka u 16 sati na 6. Sajmu obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2015. Projekt će uz kratki film prezentirati jedan od voditelja projekta, Zoran Kordić.

U subotu, 28. ožujka, s početkom u 10 sati, na rasporedu su predavanja namijenjena široj publici s ciljem da im se približe mogućnosti uštede u domaćinstvu putem korištenja obnovljivih izvora energije.

- Posebno nam je drago što će u tom dijelu građani iz prve ruke moći čuti koje su sve prednosti življenja u niskoenergetskim kućama i kako se početna ulaganja u njih uistinu isplate – istaknula je Goranka Grgić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju.

Na sajmu će biti izložena i električna vozila, a posjetitelji će ih moći i isprobati voziti na prostoru ispred i oko dvorane.

Radno vrijeme sajma je u petak i subotu od 9 do 19 sati te u nedjelju od 9 do 15 sati, a ulaz na Sajam bit će besplatan.

Komentari