Nema kulena do slavonskog, reći će mnogi, no tu je i onaj varaždinski, koji dolazi iz radionice obiteljske tvrtke Eltom Ivana Tomaškovića.
Kulen, kulenova seka, špekerica i slanina, sve s predznakom varaždinski, nastaju u suvremenom pogonu u zoni male privrede u Jalkovcu. Tu su i jalkovečka kobasica, špek...
- Između slavonskog i varaždinskog kulena samo je jedna razlika - u slavonski ide paprika, a u varaždinski biber. Ljudi odlično reagiraju na naš kulen, kao i na sve ostale proizvode. Jako ih hvale, no nažalost, nemaju novaca. Mislio sam da će biti teško napraviti pogon, no plasman je najveći problem. Plasiramo u Zagrebu na tržnici na Kvatriću, tamo nam je glavna prodaja, a u Varaždinu ćemo uskoro na biškupečkom sajmu - kaže I.Tomašković.
Zasad proizvode 500 kilograma mjesečno, a koriste meso isključivo hrvatskog podrijetla. Tomaškovići proizvode i kulen s hrenom, a na ovogodišnjem Špancirfestu promovirat će i kobasice s dodatkom hrena. Smiješi im se i izvoz.
- Rješavamo papire za naše proizvode za Los Angeles i San Francisco. Postupak je u tijeku, nadamo se da će sve proći u najboljem redu - rekao je I. Tomašković.
Više pročitajte u Varaždinskom tjedniku.
Komentari