Varaždinski uspjeh: Tvrtka Mobilisis kao primjer ostalima

Objavljeno: 20.10.2015. 08:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Facebook/Mobilisis

Protekli je tjedan u prostorijama Europskog doma održana dodjela Zlatnih plaketa najuspješnijim tvrtkama koje su sudjelovale u nacionalnom programu eRačun 2015. Spomenuti program predstavlja svojevrsnu edukaciju koju su zajednički organizirali Institut za ePoslovanje i Hrvatska gospodarska komora, a kako bi potaknuli primjenu koncepta eRačuna u svim gospodarskim sektorima. Među vodećima na tom području našla se i varaždinska informatička tvrtka Mobilisis koja je stvorila domaći brend prepoznatljiv na IT tržištima diljem svijeta.

Složeni proces koji rezultira sniženim troškovima
Za dobivanje informacija iz prve ruke, obratili smo se samom vodstvu tvrtke koje je istaknulo kako su posebno ponosni na dobiveno priznanje, posebice jer se radi o kompleksnom projektu koji iziskuje velik napor i trud cijelog poduzeća. Ističu kako su u Hrvatskoj bili među prvim poduzećima koja su započela sa primjenom ovog koncepta, prije otprilike dvije godine, a koji namjeravaju u potpunosti implementirati u svoje poslovanje. Temeljni razlog zbog kojeg se jesu odlučili na ovakvu, može se reći radikalnu, promjenu poslovanja jesu velike uštede koje se time ostvaruju, budući se računi i sva popratna dokumentacija više ne šalje poštom. Uz to što izbjegavaju relativno visoke troškove poštarine, smanjuju se i administrativni troškovi koji su i do dvostruko niži, a uz to, tvrtka društveno i odgovorno postupa prema svojoj okolini, u skladu sa propisanim normama.

Tradicionalno društvo, korisnici skeptični
Naveli su kako usprkos brojim prednostima i uštedama koje spomenuti koncept donosi, još se uvijek susreću sa relativno negativnim stajalištima svojih korisnika koji nevoljko pristaju na ovakav način poslovanja. Pohvaljuju mnogobrojne akcije države putem kojih „prisiljava“ poslodavce na primjenu određenih oblika ePoslovanja i ističu kako će sa primjenom nastaviti sve dok se sveukupna administracija poduzeća neće rješavati upravo raznim elektroničkim oblicima poslovanja. Usporedbe radi, trenutno se nalaze na 70%, što na mjesečnoj razini iznosi od 600 do 700 računa. Ukoliko se u obzir uzme iznos prosječne poštarine po računu koja iznosi 3 kune, dobiva se pozamašni iznos koji se u ovom slučaju može uštedjeti ili iskoristiti za stvaranje neke nove vrijednosti.

U ovo negativno i uglavnom političko definirano doba, ovakve dobre vijesti zasigurno mogu vratiti nadu u uspjeh pojedinca i potaknuti ostale na praćenje sličnih trendova u poslovanju koji vode ka boljim poslovnim rezultatima. Posebice ako se ti isti rezultati reinvestiraju u ljude i njihovu dobrobit.

Komentari