VIDEO: Otvorite obrt iz vlastitog naslonjača

Objavljeno: 26.10.2015. 13:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Putem sustava e-Građani, sadašnji i budući obrtnici mogu podnijeti prijavu za osnivanje obrta, ili upisati statusne promjene bez odlaska u nadležna registarska tijela. Cilj je ublažiti prepreke s kojima se poduzetnici susreću i olakšati komunikaciju s tijelima javne uprave. Provjerili smo kako to izgleda u praksi.

U Varaždinskoj županiji, navodi DZS, trenutno je prisutno 2.633 obrta i slobodnih zanimanja, a u odnosu na ostatak Hrvatske, to je tek nešto više od 3%.Zapreke s kojima se obrtnici, kao mali poduzetnici susreću, svakako su nedostatak znanja i iskustva za otvaranje obrta, ali i broj dokumenata koje je potrebno priložiti. Ovim sustavom planira se to promijeniti te olakšati ulazak u poduzetničke vode.

Za početak je potrebna prijava u sustav e - Građani i vjerodajnica koja se može podići u Financijsko agenciji (FINI). Nakon toga može se pokrenuti registracija obrta, a obrtnica, rješenje o otvaranju obrta i izvadak iz Obrtnog registra dobit će se putem osobnog pretinca.

Iz Ministarstva poduzetništva i obrta poručuju da su na taj način rasteretili poduzetnike plaćanja obrtnice, a uskoro će i plaćanje pristojbe biti besplatno.

Proces otvaranje eObrta pogledajte ovdje:

Komentari