Vrdoljak: Kreće rušenje bespravno sagrađenih objekata

Objavljeno: 27.08.2012. 16:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak rekao je kako za sada neće biti zapošljavanja novih građevinskih inspektora, iako bi se to u budućnosti moglo dogoditi bude li potrebe.  Odbacio je tvrdnju da je projekt energetske obnove zgrada u zastoju, prenosi Poslovni.hr.

>>Vrdoljak pozvao građevince da počnu pratiti nove procese i natječaje

Sad smo potpisivali u Varaždinu prve ugovore. To je projekt o kojem su svi u Hrvatskoj pričali, ali nitko nikad nije ništa učinio. Država nije ozbiljno krenula u to. Trebala nam je izmjena tri zakona i četiri pravilnika da bismo uopće ušli u to - govori Vrdoljak, te dodaje kako projekt kasni tek mjesec-dva.

Gostujući na 24sata, ministar Vrdoljak odbacio je optužbe da Zakon o legalizaciji stavlja neke građane u neravnopravan položaj. Uvjeren je da Ustavni sud neće srušiti zakon zbog promicanja neravnopravnosti i kaže kako neće biti oslobađanja naknade bez obzira na vlasnika, a naknada će se plaćati samo za onaj dio građevine koji se legalizira.

Na isti način radit će se i obračun naknade i komunalnog doprinosa. 

- Imao sam ambiciju da napravimo zakon koji će apsolutno biti pravedan. Nažalost shvatili smo da je ono što se događalo od 1968. do danas nemoguće staviti u apsolutnu pravdu. No, što je bila alternativa? Zažmiriti? Pa, to je najlakše - rekao je Vrdoljak.

Na pitanje kako treba izgledati drvena kuća da bi se mogla legalizirati, Vrdoljak je odgovorio da će se drvene kuće sigurno moći legalizirati, a legalizacija će biti moguća samo ako je vikendica unutar građevinske zone.

Komentari