Zašto cijene nekretnina u cijeloj Hrvatskoj padaju, a u Varaždinskoj županiji rastu?

Objavljeno: 01.12.2015. 13:43

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:02

Foto: Ilustracija/Siniša Sović

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u studenom 2015. pale su 1% u odnosu na isti mjesec prošle godine te 3% u odnosu na studeni 2011. prema istraživanju portala “Njuškalo”. Na portalu je trenutno oglašeno 162 000 nekretnina u studenom ove godine. Istražili smo zbog čega u Hrvatskoj i dalje padaju cijene nekretnina, a u našoj županiji rastu…

Negativni trend uzrokovan i globalnom krizom, prema svim pokazateljima, nastavlja se i u Hrvatskoj. Premda niže cijene odgovaraju građanima te mogu stimulirati potražnju za nekretninama, činjenica je da su tržištu potrebne konkurentne cijene te financiranje i mjere koje bi pokrenule tržište.

Budući da je Hrvatska na samom dnu Europske unije po svim gospodarskim pokazateljima, a država se tek blago oporavlja od posljedica šestogodišnje krize, teško je za očekivati i brz oporavak tržišta nekretnina. Treba naglasiti da ovakve cijene ne moraju biti realne jer kad bi banke dopustile daljnji pad cijena nekretnina, dogodio bi se “španjolski kolaps” te bi se povećale rezervacije za rizične nekretninske plasmane i pao bi kreditni rejting. Teško je da će se u Hrvatskoj cijene stabilizirati s povoljnim nekretninama u kontinentalnom dijelu za koje nema potražnje te precijenjenim nekretninama na otocima i u većim gradovima na obali. 

S druge pak strane, Varaždinska županija nalazi se prema gospodarskim pokazateljima u samom hrvatskom vrhu, premda su plaće i dalje među (naj)nižima. Može se zaključiti da cijena nekretnina raste zbog dva razloga: prvi je atraktivnost i razvijenost samog područja koji privlači kupce, posebno u samom Varaždinu, dok je drugi ubrzani gospodarski razvoj županije u odnosu na ostatak kontinentalne Hrvatske. 

Vidljivo je to i u ovoj analizi te je pad u prosječnim cijenama kvadrata nekretnina najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske – Virovitičko-podravska, Krapinsko-zagorska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.

Ipak, zbog viška stanova i kuća te previsoke cijene, nekretnine još uvijek teško pronalaze kupce. Analiza pokazuje i da su stanovi znatno skuplji te je za kvadrat potrebno izdvojiti 1035 eura, dok je za kuću potrebno izdvojiti 611. U županiji je prosječna cijena nekretnina porasla za 2.25% te iznosi 746 eura. U Varaždinu je cijena kvadrata 942 eura i porasla je za 0.82% u odnosu na studeni prošle godine. Najskuplji gradovi su, očekivano, primorski gradovi te otoci – Opatija, Dubrovnik, Hvar i Brač. 

 

Komentari