2. Hrvatsko-bjeloruski forum u Varaždinu: Ulazak na novo tržište i gospodarska suradnja

galerija-images/hrvatsko-bjeloruski forum 2015

Objavljeno: 02.04.2015. 12:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Siniša Sović

Drugu godinu zaredom u Varaždinskoj županiji održava se 2. Hrvatsko-bjeloruski forum kojim se želi povezati gospodarstvenike iz Hrvatske i Bjelorusije kako bi se ostvarila suradnja i otvorilo novo gospodarsko tržište.

Na ovom forumu prvi puta su se sastali upravo gospodarstvenici iz naše županije, kao i gospodarstvenici iz Bresta koji će razgovarati o svojim mogućnostima suradnje, a preka očekivanjima, forum bi trebao donijeti i neke konkretne rezultate.

Mislim da je najvažnije da otvaramo nova tržišta. Varaždinska županija zasad ima 30 posto izvoza na strana tržišta, od čega je 85 posto u Europsku uniju. Da bi se uopće mogli dalje razvijati, moramo otvarati nova tržišta. Jedno od tih novih tržišta zasigurno je tržište Bjelorusije. Otvaranjem tog tržišta, ulazimo i u njihovu zonu Rusija, Kazahstan, odnosno svih onih koji su u njihovoj bescarinskoj zoni i omogućujemo našem gospodratsvu jedno puno veće tržište – rekao je Čedomil Cesarec, predsjednik HGK Varaždinske županije.

Kako se moglo čuti na uvodnoj prezentaciji, poklapaju sve gotovo sve grane industrije i ima jako mnogo mogućnosti za suradnjom, ali i zajedničkim rastom.

Krajem prošle godine, predstavnici varaždinske gradske i županijske vlasti bili su dio delegacije koja je posjetila Brest, a taj posjet već je urodio plodom.

Mi smo u Brestu bili kao delegacija iz Hrvatske, predvođena hrvatsko-ruskim forumom i Stjepanom Mesićem, krajem prošle godine, a ovo je rezultat tog posjeta. Otvorili smo mnoga vrata gospodarske suradnje. Evo, svega kroz nekoliko mjeseci Vindija sklapa neke poslove, tvrtka Bernarda, dakle urodilo je plodom. Brest se razvija i traži potencijal ulagača u njihovoj slobodnoj zoni. Danas su došli u uzvratni susret, a ja očekujem da ih prije svega upoznamo s poduzetništvom, obrtništvom i prednostima grada Varaždina. Oni će možda više naučiti od nas, nego mi od njih, ali u svakom slučaju postoji veliki interes gospodarstvenika s obje strane, naše i njihove. Ovo je konkretni gospodarski forum od kojeg očekujem da će zaista biti uspješan kao i onaj prije nekoliko mjeseci u Brestu – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Zadovoljan ovakvim susretima bio je i zamjenik župana Bresta Andrei Klets koji je predstavio bjelorusko tržište kao i mogućnosti i povlastice što ih tamo imaju strani ulagači.

Prije svega, zahvaljujem na pozivu u Varaždinsku županiju. Ovo je već naš drugi susret. Očekujem da ćemo uspostaviti suradnju i kako sam već napomenuo, to su dvije zemlje turizma. Međutim ima mnogo mogućnosti za suradnju i na drugim područjima, u gospodarstvu, industriji i trgovini jer kroz Brest prolazi mnogo trgovačkih veza. I od strane Bresta i od strane Varaždinske županije postoji veliki interes gospodarstvenika za suradnjom. Postoje povlastice u Bjelorusiji za strane ulagače, kako na državnom tako i na lokalnom području. Prvo tu je besplatno zemljište, besplatni komunalni priključci, poduzeća se oslobađaju od poreza na dobit na rok od sedam godina, oslobođeni su plaćanja poreza i carine, u slobodnoj ekonomskoj zoni povećavaju se povlastice vezano na porez na dobit i smanjuje se PDV – istaknuo je Andrei Klets.

Na bjelorusko tržište već je ušla i tvrtka Bernarda iz Pušćina. Upravo ovih dana, Bernarda otvara svoj prvi prodajni salon u Brestu. Kako je naglasila direktorica Bernarda Cecelja, suradnja je započela upravo na ovakvom forumu prije tri mejseca u Brestu.

Ovakvi forumi su izrazito važni za gospodarstvenike jer mi imamo jako puno proizvoda koje oni nemaju, a zainteresirani su za njih i žele ih na svom tržištu. Bilo bi jako dobro kad bi se naši gospodarstvenici mogli što više prezentirati njihovom tržištu na ovakvim i sličnim forumima. Oni primjerice nemaju vina, a mi smo kraj jako bogat kvalitetnim vinima i suradnja na tom području bi bila vjerojatno uspješna. Ulaskom na to tržište, otvoren nam je put i na euro-azijsko tržište. Uz dva salona u Moskvi, u Rusiji, sada otvaramo prodajni salon i u Brestu. Oni su jednostavno gladni za inventivnim i kvalitetnim proizvodima kakve im mi nudimo. Imamo veliku šansu i preporučila bih svima neka bez straha idu na to tržište. U Brestu smo osnovali tvrtku Bernarda Adria, koju sam registrirala u svega dva dana. Svi su izuzetno susretljivi, a prva roba u naš salon namještaja ide 8. travnja – istaknula je Bernarda Cecelja.

{gallery}hrvatsko-bjeloruski forum 2015{/gallery}

Komentari