"Čekić za vještice" za kraj filmskog ciklusa "Religija" u kinu Galerija

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 18.01.2014. 12:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Variete ciklus "Religija" u kinu Galerija došao je do samog kraja – posljednji film ciklusa bit će prikazan u nedjelju.

"Čekić za vještice" mračan je, tužan, brutalan i vizualno impresivan film, rijetko viđen dragulj češke kinematografije - osuda fanatizma i totalitarne samovolje kroz priču o srednjovjekovnim progonima vještica.

Malleus Maleficarum je traktat o progonu vještica. Djelo je ušlo u svjetsku književnost kao jedno od najopskurnijih i najbolesnijih spisa svih vremena, koje je očitom mizogonijom i sadizmom kojim odiše, utjecalo na stvaranje masovne histerije protiv opasnosti od vještica i posljedično dovelo do progona, mučenja i pogubljivanja velikog broja žena (i muškaraca). Praktičnim pravilima i procedurama za suđenje optuženima (koji uvijek rezultiraju osudom) opisanim u ovoj knjizi služe se progonitelji u filmu "Čekić za vještice".

Redatelj Otakar Vávra bio je osnivač i ravnatelj visoke filmske škole FAMU u Pragu koja je pod njegovom upravom postala jedna od vodećih takvih ustanova u svijetu. Predavao je između ostalih i Milošu Formanu, Jirži Menclu i Emiru Kusturici. "Čekić za vještice" smatra se najvećim umjetničkim dostignućem Otakara Vávre.

Film će biti prikazan u nedjelju, 19. siječnja u 18 sati, a cijena ulaznice je 10 kuna.

Komentari