"Crni labud": Klasični indijski ples kathak u varaždinskom kazalištu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.05.2014. 08:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

U ponedjeljak, 2. lipnja, s početkom u 20:00 sati, u varaždinskom HNK-u održat će se plesna predstava klasičnog indijskog plesa kathaka, pod nazivom "Crni labud".

Rujuta Soman, plesačica s mnogo iskustva u klasičnome indijskom plesu kathaku, počastit će Varaždince dolaskom sa svojom skupinom, koja će zaplesati novu koreografiju inspiriranu holivudskim hitom "Black Swan" Darena Aronofskog, filma kojeg se mnogi vjerojatno najviše sjećaju po Oscarom nagrađenoj ulozi Natalie Portman.

Film služi kao polazište za upoznavanje plesača sa svojom mračnom stranom kao i za istraživanje pozitivne i negativne simbolike labuda u dvije različite tradicije. Od baletne vizije vanjskih oznaka crnila u psihi plesača do indijske filozofske poveznice s unutrašnjim oslobođenjem od iluzija svijeta.

Posebnost je ove predstave spoj tradicionalnoga klasičnog pokreta iz plesa kathak koji je poznat po zanimljivim ritmovima i složenom radu nogu uz zvuk praporaca, te nove teme koja je prije svega sinonim za balet, europsku klasičnu plesnu formu. Klasični kathak je također poznat po prekrasnim kostimima i nakitu, brzim piruetama, gracioznim pokretima ruku te izražajnoj mimici lica. Kao klasični ples, ušao je u nastavni plan na britanskim plesnim akademijama, ravnopravno s flamenkom i afričkim plesovima.

Posjet skupine Hrvatskoj dio je europske turneje koju organizira Indijsko vijeće za odnose u kulturi (ICCR), a tijekom koje će nastupiti u desetak zemalja Europe. Uz Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu, lokalni je organizator Udruga Lotos - Indijski kulturni centar Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin. Pokrovitelj predstave je Grad Varaždin.

Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na blagajni HNK Varaždin.

Komentari