FOTO: Koncert „Aestas Musica“ održan u bazenu viničkog Arboretuma

galerija-images/Aestas Musica koncert u bazanu Arboretuma Opeka

Objavljeno: 24.08.2014. 11:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Tihomir Trubić / Andrej Švoger

U parku dvorca Opeka - Arboretum u Vinici u četvrtak je održan koncert profesora te polaznika Međunarodne škole barokne glazbe i plesa „Aestas Musica 2014“.

Osebujni koncertni podij na otvorenom, u bazenu viničkog Arboretuma za izvedbu programa na kojem su bili V. Brandenburški koncert J. S. Bacha, Suita iz opere „Naida“J. Ph. Rameau te Suita iz opere „King Arthur“ H. Purcella, nije odabran slučajno.

Naime, zajednički cilj organizatora i suorganizatora koncerta, (Lions kluba Vinica, VBV-a, Općine Vinica, Koncertnog ureda, Glazbene škole i HNK Varaždin) bio je usmjeren promociji humanitarnih principa u očuvanju hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine. U nju nesumnjivo spada i kompleks Arboretuma Opeka, naglasio je Davor Bobić, hrvatski kompozitor i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

- Vremenske prilike su nas poslužile i ovo je povijesni barokni koncert, jer je prvi put održan u bazenu. Nastupilo je čak 34 glazbenika, a dirigirali su violinist Adrian Butterfield i Andreas Helm, austrijski oboist i profesor na Bečkom konzervatoriju. Koncertom smo željeli ukazati na vrijednost dvorca Opeka i upozoriti na potrebu za njegovom žurnom obnovom – ističe Bobić te podsjeća da su u Vinici stolovala četiri hrvatska bana, a ovdje je bilo prvo tenisko igralište, izgrađeno samo godinu dana nakon Wimbledona.

Kad znamo da je s viničkog Velikog štuka poletio prvi avion u našem kraju i da je obitelj grofa Bombellesa prva imala automobil na ovim prostorima, jasno je o kakvoj se ovdje intelektualnoj sredini radi.

Ove je godine Međunarodna škola barokne glazbe i plesa Aestas Musica okupila polaznike iz brojnih zemalja svijeta, a kako je spoj tradicije i suvremenosti izgledao na koncertu, pogledajte u velikoj galeriji fotografija koje su snimili Andrej Švoger i varaždinski sportski pilot Tihomir Trubić:
{gallery}Aestas Musica koncert u bazanu Arboretuma Opeka{/gallery}

Komentari