Na festivalu u Francuskoj

Foto - Varaždinski folklorni ansambl nastupio na festivalu “Kulture svijeta” u Francuskoj

Objavljeno: 05.08.2023. 11:28

Zadnja izmjena: 05.08.2023. 11:28

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je potkraj srpnja na međunarodnom festivalu folklora “Les Cultures du Monde” u gradu Gannatu, jednom od najdugovječnijih folklornih festivala u Francuskoj, koji se održava još od 1974. godine, izvijestili su iz tog ansambla. 

Ovogodišnje 49. izdanje festivala okupilo je folklorne skupine iz Argentine, Perua, Mongolije, Baskije i Hrvatske te niz glazbenih sastava iz svih krajeva svijeta.  Članovi VFA predstavili su se pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, Međimurja i bunjevačkih Hrvata. Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin, voditelj tamburaškog sastava Nikola Ivek te koreograf i osnivač ansambla Pjerino Hrvaćanin, navodi se u priopćenju.

Pod šatorom La Guinguette, što je francuski izraz za ljetne open air barove s muzikom uživo, svako poslijepodne i večer svirali su brojni glazbeni sastavi, a Tamburaški sastav VFA održao je tamo samostalni koncert u nedjelju, 30. srpnja. Uoči i za vrijeme festivala programi su se održavali i na drugim lokacijama u francuskim regijama Auvergne i Bourbonneis, a članovi VFA svoj prvi nastup u Francuskoj otplesali na vrhu ugaslog vulkana Puy de Dôme pokraj grada Clermont-Ferranda na 1500 metara nadmorske visine. U povijesnom gradu Bourbon-l'Archambault, domu kraljevske dinastije Burbonaca, Varaždinski folklorni ansambl održao je cjelovečernji koncert s lokalnom folklornom skupinom La Jimbr’tée.

 

Komentari