urednica vesna kosec-torjanac

Foto - Predstavljena monografija '150 godina kazališta u Varaždinu', evo kako je bilo

Ona prikazuje bogatu povijest zgrade, stare fotografije, nacrte te sve ostalo što je obilježilo 150 godina varaždinskog kazališta...
Objavljeno: 30.01.2024. 21:18

Zadnja izmjena: 30.01.2024. 21:20

Foto: Boris Matijašec

U HNK Varaždin svečano je predstavljena monografija '150 godina kazališta u Varaždinu' čija je urednica Vesna Kosec-Torjanac. Ona prikazuje bogatu povijest zgrade, stare fotografije, nacrte te sve ostalo što je obilježilo 150 godina varaždinskog kazališta. 

Prve predstave održavale su se u gimnaziji, zatim u Kući Mekovec, a kako se grad širio, rasla je i potreba za većim kazalištem, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Neven Bosilj

- Građani su svojim donacijama i novcima financirali da se 1873. godine izgradi ovo varaždinsko kazalište. Naše kazalište, za razliku od nekih drugih, ima čak nekoliko scena. Ovo je multifunkcionalno kazalište kakvog nema u Hrvatskoj. Uvijek ćemo imati ovaj dokument vremena, objavljen povodom 150 godina kazalište i čestitam svima koji su radili na tom dijelu – rekao je.

'Lijepi glas daleko se čuje'

Župan Anđelko Stričak rekao je kako je upravo zgrade HNK Varaždin jedna od najljepših u gradu.

- Kad bismo samo mogli vidjeti život i taj poriv naših predaka koji su htjeli izgraditi ovu zgradu. Osim te zgrade, bilo bi lijepo vidjeti i kako se sve na ovoj sceni izmjenjivalo kroz godine, da osjetimo dušu umjetnika koji su ovdje stvarali i gradili prije nas. Bez obzira na to, gdje god dođemo u Hrvatskoj, svi su zadovoljni s ovim vodstvom HNK. Čestitam intendantici Senki Bulić i svima koji ovdje stvaraju jer lijepi glas daleko se čuje.

Urednice monografije Kosec-Torjanac zahvalila je svima koji su uložili vrijeme i napor te pomogli u stvaranju ove monografije koja prikazuje bogatu kazališnu povijest Varaždina. 

Komentari