Komemoracijom i koncertom hrvatska publika oprašta se od maestra Milana Horvata

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 17.01.2014. 07:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Wikipedia

Hrvatska publika, suradnici i prijatelji oprostit će se od maestra Milana Horvata komemoracijom i koncertom u utorak 21. siječnja u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu.

U zavidnoj svjetskoj glazbenoj karijeri maestro Horvat upisao je i niz koncerata na Varaždinskim baroknim večerima, među ostalim: operu "Acis i Galatea" G.F.Handela, "Gloriju" A. Vivaldija, "Muku po Mateju" i "Muku po Ivanu" J.S.Bacha, pa i najomiljenije djelo barokne glazbene literature Handelovog "Mesiju".

Koncertom na kojem će Zagrebačka filharmonija, zbor "Ivan Goran Kovačić" i solisti izvesti Mahlerovu 5.simfoniju i Mozartov "Requiem" dirigirat će dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Vladimir Kranjčević.

Među omiljenim solistima i suradnicima maestra Horvata bila je i Varaždinka primadona Ruža Pospiš Baldani. Maestro Horvat pet je godina bio šef-dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra u Dublinu. Od 1969. do 1975. vodio je Simfonijski orkestar ORF-a u Beču. Bio je i počasni dirigent Komornog orkestra Lausanne, a od 1981. stalni gost-dirigent i počasni član Slovenske filharmonije, od 1997.do 200.godine šef-dirigent Simfonijskog orkestra u Grazu,gdje je, kao i u Salzburgu, i predavao na Visokoj glazbenoj školi. Surađivao je s najvećim solistima svijeta poput M. Rostropoviča, D. Ojstraha, Y. Menuhina...

Punih 60 godina veže ga se sa Zagrebačkom filharmonijom. Vodio je orkestar Filharmonije u nekim od njegovih najsjajnijih trenutaka u Salzburgu, Veneciji, Marseilleu, Ženevi,Beču i Americi. Predavao je i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, bio glazbeni direktor Dubrovačkih ljetnih igara.

U arhivi Varaždinskih baroknih večeri deseci su snimaka maestrovih koncerata, u monografijama svi njegovi nastupi, a u filskim zapisima na DVD-ima i njegove izjave o uživanju u radu na Varaždinskim baroknim večerima i ugodnim boravcima u Varaždinu i druženjima s Varaždincima.

Komentari