Kulturni petak

Molierova komedija “Škrtac” u varaždinskom HNK

Objavljeno: 26.01.2016. 13:30

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 23:15

Foto: HNK Varaždin

U petak, 29. siječnja u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvest će se predstava Škrtac Jean-­Baptista Molièrea u režiji Vinka Brešana...

Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Drago Broz, kostimografkinja Irena Sušac, skladateljMate Matišić. U predstavi nastupaju: Stojan Matavulj, Jan Kerekeš, Irena Tereza Prpić, Ivica Pucar, Sara Stanić, Darko Plovanić, Barbara Rocco, Mitja Smiljanić, Marinko Prga, Ozren Opačić, Beti Lučić i Zdenko Brlek. Predstava je premijerno izvedena 21. studenoga 2015. u 19,30 sati u skopu Noći kazališta. 
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

Škrtac (nastao 1668.) je komedija u pet činova, nadahnuta Plautovim Ćupom, o škrtom Harpagonu, starom udovcu, predstavniku svojeg vremena. koji svojom škrtošću tjera kćer Elize i sina Cleanta na turoban život. Zbog svoje škrinjice s deset tisuća zlatnika spreman je odreći se svega, pa i svoje izabranice Marijane. Škrtost i pohlepa utjelovljeni u beskrupuloznom liku Harpagona, poroci su koji vode u usamljenost.

Molière, pravim imeom Jean­-Baptist Poquelin (Pariz, 1622. – Pariz, 1673.), francuski komediograf, redatelj, ravnatelj kazališta, glumac, u svojim se komedijama koristio sredstvima farse za satire određenih običaja i morala svojega doba, postigavši prirodnost koja ne proizlazi toliko iz karikiranja zbilje koliko iz karikaturalnosti likova iz zbilje, kao rezultat pronicavog promatranja ljudske naravi u svim njezinim nijansama. Sačuvane su 34 njegove komedije, od kojih su najpoznatije: Tartuffe, Don Juan, Mizantrop, George Dandin, Škrtac, Skapenove spletke i dr.

Vinko Brešan poznati je filmski redatelj te dobitnik mnogih prestižnih nagrada. Neki od njegovih filmova su: Kako je počeo rat na mom otoku (1996), Maršal (1999), Svjedoci (2003), Nije kraj (2008) te Svećenikova djeca. (2013). 

Komentari