Na 7. Danima suvremenog plesa tri radionice u Varaždinu i Čakovcu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 02.06.2015. 17:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Dani suvremenog plesa Sjever, koji se ove godine od 19. do 28. lipnja održavaju u čak tri grada – Varaždinu, Čakovcu i Novom Marofu, nastavit će i u svom sedmom izdanju publici pružati edukativne sadržaje...

U Varaždinu će Andreja Jandrić, mlada plesna umjetnica koja je diplomu stekla na austrijskoj plesnoj akademiji SEAD, održati radionicu Suvremeni ples za znatiželjne.

- Na radionici ćemo se posvetiti osvještavanju cijelog tijela. Naučit ćemo koristiti segmente kralježnice kako bi otkrili, kroz lančane reakcije, njezinu fleksibilnost. Nalazit ćemo načine kako biti brzi i pokretniji, kako koristiti pod i gravitaciju za ubrzanje, te na koji način se opustiti. Principe na kojima ćemo raditi primjenjivat ćemo na kraju sata tijekom dulje plesne fraze koju ćemo svaki dan nadograđivati - opisuje radionicu Andreja te poziva sve, bez obzira na dob i iskustvo da sudjeluju u radionici.

Andreja je kao izvođačica surađivala s mnogim renomiranim koreografima, a upravo ćemo ju ponovo na festivalu gledati u, odličnim kritikama ovjenčanoj Vrumovoj predstavi, The Killer in Me is the Killer in You My Love.

Radionica će trajati od 19. do 21. lipnja, svakodnevno od 16 do 18 sati u HNK u Varaždinu, a kotizacija iznosti 150 kuna.

Matija Kezele, mlad i poznat hrvatski akademski glumac, od 25. do 28. lipnja vodit će radionicu Klaun u prostoru i vremenu, također u varaždinskom HNK.

- Usmjerit ćemo se na razvijanje i percepciju vlastitog tijela kao najvrijednijeg instrumenta izvođača. Program je podijeljen na fizički trening u cilju pripreme za izvedbu te na niz struktura/igara koje nude zadani okvir, no njihov razvoj ovisi o igračima. Cilj radionice je ponuditi sudionicima niz različitih pristupa stvaranju klaunovskih etida, a one će se na koncu izvesti na završnoj prezentaciji u nedjelju, 28. lipnja, na varaždinskom korzu – kaže Matija koji uz glumačke angažmane sudjeluje u udruzi Crveni nosovi – klaunovidoktori te je osnivač umjetničke organizacije Kotar teatar i festivala Kotar FEST. Kotizacija za Matijinu radionicu iznosi 200 kuna.

U Čakovcu u dvorani Scheier će pak projekt radionicu održati jedna od hrvatskih najpoznatijih izvođačica suvremenog plesa Larisa Navojec. Larisa je u svojoj karijeri kao koreograf i izvođač surađivala s mnoštvom eminentnih umjetnika, a 2000. godine osnovala je Plesni centar TALA te je direktorica festivala Platforma.hr.

Kao autor i kao izvođač nebrojeno je puta nagrađivana. U Čakovcu će Larisa uvesti sudionike u radionicu Re:Rosas / Copy or inspiration?, a nastavit će ju voditi njezina asistentica Manuela Švorcan.  Radionica će se održavati od 20. do 28. lipnja, svakodnevno od 10 do 13 sati.

- To je projekt u kojem se bavimo Youtubeom kao izvorom inspiracije. Preispitujemo autorstvo i nemogućnost zaštite autorskih prava u plesnoj umjetnosti. Što je kopija, a što inspiracija za neki rad?
Koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker je stavila na dispoziciju preko Youtubea svoje pokrete iz predstave "Rosas danst Rosas" i potaknula zainteresirane na stvaranje vlastite koreografije kroz projekt Re:Rosas i na taj način popularizirala još više svoje vlastito djelo putem socijalnih mreža.

Na radionici ćemo pokušati napraviti koreografiju od ponuđenih materijala i stvoriti vlastiti rad – pojasnila je Larisa i pozvala sve od osam do 88 godina da se prijave. Sudjelovanje na radionici je besplatno, ali za prijavljene obavezno za svih devet dana.

Prijave za radionice se primaju do 15. lipnja, a omogućen je i early bird popust od 50 kuna za prijave do 5. lipnja za varaždinske radionice. Zainteresirani se mogu javiti na mail [email protected], a sve informacije dostupne su na Facebook stranici Dana suvremenog plesa Varaždin (facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin).

Organizator Dana suvremenog plesa – Sjever je umjetnička organizacija Vrum s lokalnim partnerima – HNK u Varaždinu, Centar za kulturu Čakovec i CK Ivan Rabuzin u Novom Marofu. Poseban pokrovitelj programa namijenjenih mladoj publici je nacionalna platforma KLIKER.

Komentari