Najčitateljica Barbara Jeseničnik: Nikako da dočekam bestseller 'Hrvatska – druga Švicarska'

Objavljeno: 19.11.2015. 20:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Josip Novak

Knjiga je moj veliki prijatelj i pratitelj kroz život. Čitala sam ih u svojoj mladosti, tijekom cijelog radnog vijeka te nastavljam uživati u svojoj strasti i u mirovini, povjerila nam je Barbara Jeseničnik, ovogodišnja najčitateljica varaždinske Gradske knjižnice Metel Ožegović u kategoriji umirovljenika...

U mojoj obitelji uvijek se mnogo čitalo i tu ljubav sam zajedno s pokojnim suprugom Stanislavom prenijela na kćerku Alenku, naglasila je 72-godišnja Varaždinka koja je ove godine u knjižnici posudila i pročitala 162 knjige.

- Knjiga mi je pomogla pri rješavanju teških životnih problema koji su kulminirali bolešću. Naime, čitanjem sam bezbroj puta skrenula negativne misli barem na sat dva i na kraju bih uvidjela kako u životu nije sve baš tako crno, te da uvijek postoji nada u bolje sutra – ističe Jeseničnik.

Dodala je kako u trečoj životnoj dobi najradije čita knjige suvremenih mladih autora iz svih krajeva svijeta.

- Zanima me kako mladi razmišljaju i kakav je njihov stav prema životu. Čitam knjige različitih žanrova, oduševljava me poezija, i obožavam te knjige s ljubavnom i ratnom tematikom – rekla je Jeseničnik koja je članica varaždinske Gradske knjižnice i čitaonice od 1958. godine.

Kazala je i da su je posebno zaokupile biografije Angele Merkel te mlade spisateljice Piper Kerman koja je ima naslov “Narančasta je nova crna“.

- Posljednje knjige koje sam pročitala obrađuju Domovinski rat i borbe u susjednoj BiH. Među njima su Hedlova “Tajna ispovijed“, te Krehićeva “Jednog dana doći ću, oče“. Iako ne brojim pročitane knjige, prema evidenciji varaždinske Gradske knjižnice ove godine pročitala sam ih 160 – ističe.

Ova vitalna dama navela je kako smatra da postoji ogromna razlika u čitanju tiskanih knjiga i onih koje su dostupne u elektroničkom obliku.

- Potonje nije moguće nositi i čitati u svako vrijeme, te  u svakom položaju. iako sam u svijet knjiga zavirila još u osnovnoj školi, danas mi ne pada na pamet da s kolegicama razgovaram o pročitanom. Naime, mi uz kavicu najradije pretresemo dnevnopolitičke teme na nivou države i našeg grada – rekla je Jeseničnik kojoj je nezamislivo da netko napiše pozitivnu priču o akterima koji nam, kako kaže, „kroje“ svakodnevicu.

- Ukoliko se nešto promijeni na bolje i dobijemo knjigu s naslovom “Hrvatska – druga Švicarska“, bit će to bestseller. No, pitam se hoćemo li je ikada dočekati – zaključila je Jeseničnik.

Komentari