Održan Okrugli stol na temu 140 godina zgrade HNK u Varaždinu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 21.11.2013. 20:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), odnosno Zavod za znanstveni rad, danas je u Varaždinu u Palači Herzer održao predavanje o društveno-političkim prilikama u našem gradu, kakve su bile u vrijeme izgradnje zgrade.

Također, bilo je riječi o samom tijeku njezine izgradnje, kao i karakteristikama zgrade, te kajkavskom repertoaru HNK u Varaždinu. Sve se pak odvijalo u okviru proslave 140. obljetnice otvorenja kazališta.

O zbivanjima vezanim uz zgradu HNK u 18. i 19. stoljeću, na skupu su govorili Đurđica Cesar, Miroslav Klemm, Nenad Fabijanić te Vesna Kosec Torjanac.

Istaknuto je pritom i kako nedavno priznanje Hrvatskog narodnog kazališta kao nacionalnog kazališta nije samo priznanje kazalištu i ljudima u kazalištu kroz stoljeće, nego i gradu Varaždinu u cjelini.

- Ovakve su obljetnice važne jer ulaze u samosvijest. Kazalište u Varaždinu jedna je od ljudskih samosvjesnih aktivnosti kroz stoljeće - bile su uvodne riječ upravitelja Zavoda Eduarda Vargovića.

- Ne smijemo zaboraviti da je ta zgrada omogućila i poboljšala međuljudske odnose, a kad se ljudi spoje dobivamo instituciju koja 140 godina služi na ponos gradu i čitavoj županiji - zaključio je zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

Komentari