Plesna predstava “Đubrad prokleta!“ gostuje na Velikoj sceni HNK Varaždin

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 27.11.2015. 21:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: HNK Varaždin

U ponedjeljak, 30. studenoga, s početkom u 20 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu u organizaciji Plesne mreže RH gostuje predstava „Đubrad prokleta!“ mladog nezavisnog TRAS kolektiva i Natalije Manojlović...

Predstava na jednostavan i poetičan način progovara o tome što znači biti žena, još k tome plesačica, u naše vrijeme na našim prostorima. Đubrad prokleta! je i zabavna i dirljiva, i plesna i dramska, i sirova i uzvišena, kako uostalom i doliči odrazu svakodnevice.

Autorica i koreografkinja predstave je Natalija Manojlović, dizajn rasvjete potpisuje Duško Richtermoc, grafički dizajn Martina Granić, a nastala je u koprodukciji s HIPP-om. Izvode je Sara Barbieri/Martina Nevistić, Petra Chelfi, Ivana Pavlović, Nina Sakić, Karolina Šuša i Martina Tomić.

Autorica Natalija ManojlovićO predstavi je autorica zapisala: U doba kad cijela zemlja pakira kofere za put u Europu, Slavica Zepec na računu ima samo za vlak do Dobove. Granična policija skinut će je s vlaka i tu njezino putovanje može završiti. Hoće li se Slavica pomiriti sa krajem puta i ostati doma tješeći se ponosnim domoljubljem? Hoće li se vratiti svojim nastojanjima i napornim radom u vlastitom dvorištu uzgojiti sredstva za savladavanje graničnog prijelaza? Hoće li posuditi vojničku čizmu i koračati do izmaka snaga sve do svjetla na kraju tunela?

Predstava je posvećena našim bakama i djedovima, našim junacima koji su svoj borbeni duh usmjeravali u borbe za više ciljeve, a ne samo za puku egzistenciju.

Predstavom ne namjeravamo nostalgično žaliti za bivšim vremenima, nego reći nešto više o zahtjevima novog društvenog uređenja u kojem nema vremena za pogreške, uzajamnu podršku, emocije a još manje nostalgiju. Hoće li plesna scena svoje nezasitno traganje za emocionalnim kretanjem, utažiti u šetnjama po ulicama i trgovima grada, pridružena kolonama megafona i transparenata?

Ili će biti  dovoljno umjesto čizme i tenka odjenuti svoju ranjivost, umjesto transparenata tiskati plakate, umjesto pištaljke zagristi u ideju i samo stvarati. Đubradi prokletoj usprkos.

Komentari