Poznati mladi umjetnici finalisti Nagrade Radoslav Putar 2012.

Objavljeno: 04.05.2012. 12:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: sprightlyshopper.com

Miran Blažek, Vida Guzmić, Hrvoje Hiršl, Predrag Pavić i Marko Vojnić finalisti su godišnje Nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog likovnog umjetnika do 35 godina starosti u Hrvatskoj, priopćeno je iz Instituta za suvremenu umjetnost piše Culturenet.hr.

Nagrada se dodjeljuje od 2002. godine, ovo je jedanaesta po redu i nosi ime Radoslava Putara (Varaždin 1929. - Zagreb 1994.), likovnoga kritičara i kustosa koji se borio za vrijednosti i položaj suvremene umjetnosti u društvu i koje je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku.

>>Nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika nosi ime varaždinskog kustosa

Njegov rad bio je važan i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama navodi se u priopćenju.

Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je rad zaslužnog  Varaždinca bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da su njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Inicijativa da za spomenutu nagradu Putar zrcali želju Instituta za suvremenu umjetnost da promovira jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao pomoć u afirmaciji demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

Finalisti će se predstaviti na zajedničkoj izložbi Finale 2012! u velikogoričkoj galeriji Galženica, u utorak 5. lipnja.

Komentari