Predavanje: Ivan Padovec - varaždinski umjetnik europskog sjaja

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 12.12.2013. 20:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U petak, 13. prosinca, u 19 sati, u Varaždinu (Vrazova 15) će se održati predavanje "Ivan Padovec – varaždinski umjetnik europskog sjaja", povodom 140. godišnjice smrti Ivana Padovca. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan, ali je zbog ograničenog prostora u dvorani nužna prijava na [email protected] ili  [email protected]

Prezentaciju Petre Zidarić Györek će kratkim gitarističkim solom popratiti prof. gitare Tomislav Tomašković.

Jedinstvenim glazbenim stvaralaštvom i djelovanjem Ivan Padovec ostavio je nezibrisiv (međutim vrlo često zaboravljeni) trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Bio je veliki umjetnik, koncertni izvođač, učitelj i inovator. Zaslužan je za mnoge zbirke gitarističkih skladbi, opernih brojeva i pjesama uz gitaru.

Podučavanje gitare bila mu je cjeloživotna okupacija, stoga ne čudi činjenica da je 1842. u Beču, na njemačkom jeziku, objavljen Padovčev teoretsko-praktičan udžbenik za gitaru. Iako postoje brojne rasprave je li ta knjiga zaista tiskana u Beču, pouzdano znamo da je Padovec bio omiljeni glazbenik bečke publike koja ga je prvenstveno poznavala kroz koncertiranje u stankama između činova kazališnih predstava.

Padovec bi u tim prilikama često izvodio vlastite kompozicije kao što su npr. varijacije na Schubertov Trauertwaltzer, o čemu postoji pisani trag u ondašnjim bečkim novinama. Široko glazbeno djelovanje nastavlja osnivanjem društva »Zagrebački sekstet« s kojim je svake nedjelje muzicirao. Prema Padovčevom naputku izrađena je jedinstvena - deseterostruna gitara koju je izgradio bečki graditelj glazbala Johann Georg Stauffer.

Padovec je u svoje doba uživao veliki ugled, živeći kao »slobodan umjetnik«, odgovorno i ponizno služio je glazbi, a dašnjim generacijama ostaje zadatak da očuvaju živom uspomenu na njegovo iznimno stvaralaštvo.

Petra Zidarić Györek, rođena je u Varaždinu gdje je zav ršila osnovnu i srednju glazbenu školu. Obrazovanje je nastavila na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Grazu, na Institutu za glazbenu teoriju i kompoziciju u klasi prof. dr. Christiana Utza.

Tijekom studija sudjelovala je u više intermedijalnih projekata i na brojnim europskim seminarima kod eminentnih kompozitora kao što su Beat Furrer, Jean Luc Herve, Helmut Lachenmann i drugi. Magistrirala je 2012. godine s najvišim priznanjem Sveučilišta u Grazu.

Predaje  harmoniju i kontrapunkt u Glazbenoj školi u Varaždinu.   

Komentari