S pjesmama na "srakarskom", u Sračincu održana večer poezije

Objavljeno: 02.12.2013. 09:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Zvonimir Mikašek

Nadavno je u Sračincu predstavljena knjiga poezije "Dvije duše" Snežane Liber, a upravo je ona začetnica ideje o održavanju "Večeri poezije" u Sračincu na kojoj su svoje pjesme pročitale autorice iz Sračinca.

Večer je održana u subotu, 30. studenoga. Nekoliko pjesama iz spomenute zbirke Snežane Liber pročitali su njeni unuci, Ivan Hižman, Mateja Drožđek i Hana Drožđek, te njihov prijatelj Niko Crnčec.

Predstavila su se i djeca koja u Osnovnoj školi Sračinec pohađaju literarnu grupu. To su Mia Šokman, Ena Petričević, Simona Vuković, Vedrana Fajfar, Elena Biškup, Bernarda Đurasek, Petra Marijašec, Sara Andrijević, Petra Flegar i Ana Habulan, koja je s pjesmom "Kalaputec", pisanom na srakarskom narječju, ostvarila najbolji uspjeh na smotri "Lidrano 2013".

Ovu vrijednu grupu vode profesorice Mirela Briševac i Grozdana Njegovec. Većina pjesama napisana je na srakarskoj verziji kajkavskog narječja. No, predstavile su se i tri starije autorice. Bile su to Nadica Martinec, Ivka Majcen i Ljiljana Flajšman.

Večeri poezije prisustvovali su i zamjenik načelnika Općine Sračinec Krunoslav Lukačić te načelnik Božidar Novoselec, koji je istaknuo svoju podršku ovakvim događajima koji imaju za cilj čuvanje izvornog govora i narodne baštine.

Komentari