Selfie: Performans o fotografskom ludilu u Varaždinu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.06.2015. 09:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Viši predavač na Sveučilištu Sjever Mario Periša održat će u subotu 6. lipnja u 11 sati drugi dio performansa  pod nazivom “Selfie: Camera Obscura jest Camera Lucida“...

Performans će se održati kao uvod u 14. dane performansa koji će se održati od 11. do 14. lipnja u Varaždinu, a nastavak je preformansa koji je Periša izveo u listopadu 2014. godine u izložbenom prostoru Laube - kuće za ljude i umjetnost u Zagrebu, u sklopu skupne izložbe „Smrt – početak kraja ili kraj početka“ 7. Zagrebi! festivala.

U svom projektu  Periša propituje ponovno rađanje „fotografskog ludila“ kako je Baudelaire opisao euforiju oko izuma fotografske slike i pomodnog fotografiranja i portretiranja srednje klase. Naime, pojam selfie je najkorišteniji pojam, i proglašen riječju godine 2012 i 2013.

Samo na društvenoj mreži Instagram postoji preko 53 miliona fotografija označenih kao sefie. Pri tome se pita može li nam količina hiperprodukcije autoportreta, selfia, pomoći da detektiramo ishodište te potrebe za ovjekovječivanjem samih sebe? Upućuje li nas to na nedostatak svijesti o samima sebi, o onome što jesmo ili je samo riječ o novoj kreativnosti u načinu komunikacije?

Kako bi istražio pitanja odnosa prema sebi i svom životu, u Laubi je Periša legao u lijes i kroz otvor na njegovom poklopcu promatrao slike iz vlastitog života i svoje 'selfije', a u drugom dijelu performansa to će promišljanje i dovršiti.

Performans će se održati u Galerijskom centru u Varaždinu (Uska ulica), a posjetitelji će nakon završetka umjetnikove izvedbe i sami moći isprobati Perišinu cameru obscuru i promisliti o slikama svog života ako donesu vlastite digitalne fotografije.

Komentari