U Beču predstavljen program Varaždinskih baroknih večeri

Piše: kroativ.at.

Objavljeno: 11.09.2013. 20:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: kroativ.at.

U Beču je u utorak, 10. rujna, u prostorijama Hrvatskog veleposlanstva predstavljen program 43. Varaždinskih baroknih večeri koje će se održavati od 20. rujna do 2. listopada u baroknom gradu Varaždinu, piše kroativ.at.

Predstavljanju programa 43. Varaždinskih baroknih večeri u Beču prisustvovali su nj.e. Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Beču, dr. Zdenka Weber, ministar savjetnik u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču, Goran Habuš, gradonačelnik grada Varaždina, predstavnici Ruskog veleposlanstva, kao i drugi uzvanici iz javnog i kulturnog života Austrije i grada Beča.

Pozdravni je govor održao nj.e. Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Beču. Istaknuvši da je jedan od glavnih ciljeva Hrvatskog veleposlanstva u Beču promicanje hrvatske kulture u Austriji i suradnje između dvije države, veleposlanik se Bakota u svom govoru osvrnuo i na povijesnu važnost baroknog grada Varaždina kao kulturnog centra, koji je u 18. stoljeću bio i glavni grad Hrvatske.

Govoreći o festivalu i najavljujući ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, dr. Zdenka Weber, ministar savjetnik u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču, je posebno istaknula važnost Varaždinskih baroknih večeri za hrvatsku kulturu. Varaždinske barokne večeri zauzimaju posebno mjesto na mapi kulturnih događanja u Hrvatskoj i Europi i ne samo kao festival barokne glazbe, već kao i mjesto njegovanja europskog baroknog naslijeđa, naglasila je dr. Weber. Tome svjedoči i program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri s nastupima uglednih glazbenika i ansambla barokne glazbe iz Hrvatske i Europe, kao i nastupi solista i ansabla iz ovogodišnje zemlje partnera Varaždinskih baroknih večeri Rusije koji će na na autentičnim instrumentima izvoditi djela iz ruske barokne ostavštine.

U kulturnom dijelu programa na predstavljanju Varaždinskih barokni večeri u Hrvatskom veleposlanstvu nastupili su talijanska sopranistica Francesca Lombardi Mazzulli i hrvatski pijanist Hrvoje Jugović.

Predstavljanje programa Varaždinskih baroknih večeri u prostorijama Hrvatskog veleposlanstva u Beču ogledni je primjer kulturne diplomacije i promocije hrvatske kulture u inozemstvu.

Komentari