Noć muzeja

U 'Noći muzeja' besplatno razgledajte jedinstvenu izložbu 'Varaždin pod krunom Habsburgovaca'

Objavljeno: 13.01.2016. 16:43

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 14:49

Foto: GMV

Jedanaesta po redu 'Noć muzeja' koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, održat će se u petak, 29. siječnja, od 18 sati do 1 sati iza ponoći. Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva..., a Varaždinci će moći besplatno posjetiti postave - izložbe u palči Herzer i Sermage...

U programu Gradskog muzeja Varaždin je razgled izložbe 'Varaždin pod krunom Habsburgovaca', postavljene u palačama Sermage (GMV Trg M. Stančića 3, I. dio/razdoblje do 19. stoljeća) i Herzer (Franjevački trg 10, II. dio/razdoblje od 19. stoljeća), doznajemo od Mirana Bojanića Morandinija, ravnatelja GMV-a.

Ostali izložbeni postavi, odnosno - stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starom gradu i Entomološkoga odjela 'Svijet kukaca' u palači Herzer tijekom Noći muzeja bit će zatvoreni za razgled.

Razgled izložbe 'Varaždin pod krunom Habsburgovaca' koja je postavljena u dva spomenuta povijesna zdanja je besplatan za sve posjetitelje.

Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života.

Kroz 12 tematskih cjelina i 350 raznorodnih izložaka ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskome području. Među izloženim predmetima su: arhivski dokumenti, oružje, medalje, ordenje, značke, novac, nakit, fotografije, novine, slike, grafike, porculan, staklo, tekstil, vladarski pokloni, zastave, knjige, streljačke mete i odjevni predmeti. 

Osim građe iz fundusa varaždinskoga muzeja, za izložbu su posuđeni i predmeti iz nekoliko hrvatskih ustanova i privatnih zbirki. Prezentacija muzejsko-arhivske građe upotpunjena je i suvremenim tehnološkim sadržajima, s opširnije dostupnim tematskim cjelinama na tabletima, a neki događaji, poput posjeta Habsburgovaca Varaždinu, dinastičkih borbi, instalacija banova, Kraljevskog namjesničkog vijeća i velikoga požara iz 1776. godine, prikazani su i u formi 3D animacije. 

Inače, 11. po redu 'Noć muzeja' obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. 

Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine.

Komentari