U Varaždinu izložba slika Valentine Supanz i Renea Bachracha

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 11.05.2012. 16:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

U zgradi Zagrebačke banke na Kapucinskom trgu 5 (prvi kat) sinoć je otvorena zajednička izložba dvoje mladih umjetnika, Valentine Supanz i Renea Bachracha Krištofića, pobjednika prvog natječaja Zagrebačke banke „Galerij@Zaba“ održanog u 2011. godini.

Ovi su perspektivni autori odabrani između više od sedamdeset mladih umjetnika  iz Hrvatske i susjednih zemalja koji su se prijavili na prošlogodišnji natječaj Zagrebačke banke. Prije zajedničke izložbe u Varaždinu, samostalne izložbe Valentine Supanz pod nazivom Autoportreti te Renea Bachracha Krištofića pod nazivom Filozofija putovanja kroz vrijeme zagrebački ljubitelji umjetnosti mogli su razgledati u Zagrebu u centralnoj poslovnici Banke – Paromlinskoj.

Rad ovih mladih umjetnika opisala je kustosica Petra Senjanović, koja je istaknula kako je nepristran realizam akrila Valentine Supanz aktualna kritika zanemarivanja duhovnosti na račun konzumerizma, a posebice su rječite poruke na izlozima, koje ironijski podcrtavaju navedenu paralelu izloga i psihičkog stanja (radovi u tijeku!).

Aktualnost teme i metijerska vještina, suvremenost vizualne poruke te kritička pozicija umjetnika izdvajaju ove radove od ostataka opusa vezanog za natječaj.

Autorski opus Renea Bachracha Krištovića, koliko god autoreferencijalan bio, a ipak aktualan i suvremen, koristeći se sematnikom znanstvene fantastike, redukcijom suvremenog videa i filma i stripovskom jezgrovitošću, na neki čudan način sublimira i spomenutu likovnu tradiciju ili nam jednostavno dopušta da svako iz svojeg rakursa vidi i povezuje različite značenjske, morfološke i stilske razine.

Hrabar diskurs opravdava suverenošću metiera te začudnom sigurnošću slikarskoga izričaja. Zapravo, a možda je to i biografijom uvjetovano, kroz slike Renea Bachracha Krištofića kao da progovara potpuno zreo autor svježinom mladog umjetnika. Oksimoronom završava u skladu s poetikom slika na kojima čajnik od inoksa pluta bespućima svemira, zaključila je kustosica Senjanović.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2012., a može se razgledati radnim danom od 8 do 19 sati te subotom od 8 do 12 sati.

Komentari