Mali Bukovec

Udruge iz Bednje na manifestaciji očuvanje dijalektološkog blaga

Objavljeno: 03.02.2016. 08:31

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 20:41

Foto: Općina Bednja

Predstavnici Udruge umirovljenika općine Bednja, Udruge bednjanskog govora i KUD-a Josipa Genca proteklog vikenda sudjelovali na književnoj manifestaciji u Malom Bukovcu, tematski vezanoj uz predstavljanje, promociju i očuvanje dijalektološkog blaga naselja u dolini rijeke Bednje i to od njenog izvorišta do ušća.

Među petnaestak sudionika koji su na svom izvornom govoru interpretirali stihove i pjevali pjesme, bili su i Lana Grobenski iz Bednje te aktualni predsjednik Udruge umirovljenika Josip Podsečki, koji, kao što je poznato, već niz godina vrlo aktivno i predano radi na sakupljanju i bilježenju jezičnog blaga Bednje i okolice.

Izvođenjem stihova na bednjanskom te pjesama koje je, uz pratnju na gitari, otpjevao Podsečki, oni su domaćinima omogućili da od originalnih govornika čuju poznati bednjanski govor i njegove specifičnosti po kojima je postao prepoznatljiv širom Hrvatske.

Prepoznali su to i domaćini pa stoga i ne čudi što je s domaćom Udrugom umirovljenika i starijih osoba na čelu s predsjednicom Marijom Balija dogovorena suradnja na tragu daljnjeg čuvanja i promicanja jezičnog blaga.

Tu je zamisao podržao i načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković, koji je nazočio priredbi i dao vjetar u jedra suradnji dviju udruga. Napomenimo tomu da je program trajao 90 minuta, a u njemu su sudjelovala i djeca predškolskog uzrasta i učenici koji su izveli nekoliko scenskih prikaza na svom rodnom govoru. Bila je to, ističe Podsečki, večer jezičnog bogatstva u kojoj je zvonila kajkavština brojnih naselja u dolini Bednje, od Zagorja do Podravine, a govorili su se stihovi i na hrvatskom štokavskom standardu.

Komentari