Umjetnik i poduzetnik Miroslav Prikratki prvi put izlaže svoja djela i odmah uz Picassova

Objavljeno: 31.05.2015. 18:29

Zadnja izmjena: 17.03.2016. 07:19

Foto: Siniša Sović

U današnje digitalno doba koje uspješno otvara nove horizonte suvremenoj umjetnosti, pravi je gušt u Varaždinu pronaći i upoznati umjetnika kakav je Miroslav Prikratki. Naime, njemu ne pada na pamet da robuje naslijeđenim temama i sveprisutnom cyber okruženju...

Potražili smo ga u njegovom osebujnom ateljeu u u Padovčevoj ulici kojeg je inicijalno želio pretvoriti u “Muzej alata“. Srećom, nemiran duh ovog uspješnog varaždinskog poduzetnika ispunjen je kreativnim emocijama, te je iz razonode počeo uređivati vlastite nekretnine u retro stilu.

- Već pet godina od različitih predmeta „s patinom“ intenzivno stvaram različite instalacije i skulpture. Raditi u tehnici „ready made“ nije jednostavno radi korištenja različitih materijala. Kada god stignem, odlazim u potragu za starim alatima, metalnim, drvenim i kovanim uporabnim predmetima. Ponekad ih dobijem kao poklon od prijatelja, kupujem ih na staroj krami i buvljacima, a radi nekih sam morao i zaroniti – otkrio nam je Miroslav Prikratki koji je dosad za svoje radove dobio brojne pohvale, poglavito od prijatelja i poznanika.


No, njegova priča iz majstorske i umjetničke radionice, koja oduševljava i turiste, koji slučajno provire ili uđu u dvorište prepuno panoa s tematski selektiranim alatima, ovih će dana dobiti novu dimenziju. Naime, ohrabren pozitivnim dojmovima, te pohvalama i poticanjem kolega umjetnika iz zagrebačke udruge Fortuna-ART, odlučio je svoje radove napokon pokazati široj publici.

- Zanima me reakcija kulturne javnosti kojoj ću se u petak, 5. lipnja, prvi put predstaviti s pedesetak mobilnih instalacija u svetokriškom dvorcu - kaže Prikratki.

Izložba umjetničkih djela “Kvartet“ na kojoj sudjeluje je projekt koji po zamisli organizatora na osobit način povezuje inspiratora kubizma i sugestivnog ekspresionizma Pabla Picassa, akademsku umjetnicu i restauratoricu Viktoriju Rabžajevu, klasika hrvatske naivne umjetnosti Franju Klopotana i Miroslava Prikratkog.

Cijeli članak pročitajte u mjesečniku 30 dana

Komentari